Redactie
Redactie Eten 16 januari 2015

Eten verspillen? Dat doen we dus niet meer

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je eten weg moet gooien. We verspillen een hoop per jaar. Denk aan kruiden of een komkommer die je wilde gebruiken voor een salade, maar uiteindelijk besloot dat je meer trek had in een pasta? Sommige dingen kun je invriezen, maar andere hebben een beperkte houdbaarheidsdatum.

Laten we afspreken geen eten meer te verspillen. Laten we afspreken dat we gaan plannen, kijken wat we nog in de kast hebben staan en experimenteren met verschillende recepten. Als we de onderstaande hulpmiddelen in ons achterhoofd houden, dan is eten verspillen verleden tijd.

1. Bedenk wat jullie gaan eten

Ga op vrijdagavond even zitten (of wanneer het jou uitkomt) en bepaal wat jullie de komende week gaan eten. Pak er een leuk kookboek bij en hou het vooral simpel. Maak een schema van dag tot dag wat je nodig hebt voor het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd. Zo creëer je overzicht en ga je onnodig lukraak producten kopen. Wanneer je thuiskomt na de boodschappen, vries je de dingen in die je kunt invriezen. Haal deze dingen eruit op de ochtend van gebruik. Ook is het handig om je voorraadkast te vullen met producten als passata, rijst en bonen. Zo hoef je nooit meer ‘even op en neer’ naar de supermarkt.

2. Investeer in goede voorraadbussen en bakken

Bakken en bussen die goed afsluiten (die glazen, die zijn goed!) waarin je maaltijden of producten kakelvers blijven. Als je klaar bent met de avondmaaltijd en je hebt resten over, doe deze dan in een bak voor je lunch de volgende dag. Gezond, lekker en weer eens wat anders dan een boterham.

3. Eet leftovers op in volgorde van datum

Het is handig om je voorraadbakken te stickeren met de datum waarop het eten gemaakt is. Op deze manier voorkom je dat je niet meer weet wat je wanneer hebt gemaakt en dus dingen die niet helemaal meer vers zijn, weggooit.

4. Bepaal exact hoeveel je nodig hebt

Ga je een aardappelgerecht maken? Check dan hoeveel aardappels erin gaan. Zo voorkom je dat je met een grote zak uitgelopen aardappelen zit. Doe dit bij elk gerecht. Kijk of er nog wat verse kruiden in kunnen of voeg de andere helft van het gehakt toe dat nog in de vriezer ligt.

5. Experimenteer met gerechten?

Vaak is een kliekjesdag nog helemaal niet zo’n slecht idee. Kijk eens wat je met die ingrediënten kunt maken. Goed voor de creatieve geest en binnen mum van tijd ben jij de nieuwe Rachel Khoo.

6. Wees niet te lui om eerst te checken

Ga je een taart bakken en ‘denk je’ dat de suiker bijna op is, maar je weet het niet zeker? Loop dan daadwerkelijk naar de voorraadkast en check het. Immers, je wil voorkomen dat er straks 3 pakken suiker in je kast staan.

Reageer op artikel:
Eten verspillen? Dat doen we dus niet meer
Sluiten