Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 2 jan 2019

Dit is het geheim om etenstijd met kinderen net wat draaglijker te maken

Laten we eerlijk zijn: voor de meeste moeders (en vaders) is avondeten een speciaal soort hel. Er zijn driftbuien over groenten die al dan niet gegeten worden en er wordt keihard onderhandeld waarbij uiteindelijk de spaghetti van het plafond druipt.

Dana Hewitt ontdekte het geheim om de vrede aan tafel te bewaren rond etenstijd.

Aandacht

‘De kinderen zijn hongerig en moe. Jij bent na een lange dag ook moe en hongerig en moet iedere dag weer iets op tafel zetten wat zelden (lees: nooit) enthousiast wordt ontvangen. En toch is dat moment met het gezin aan tafel een moment om te koesteren. Je hebt de aandacht van de kinderen terwijl ze druk aan het kauwen zijn. Het is het uitgelezen moment om ze manieren bij te brengen, ze te vragen naar hun dag en verhalen met elkaar te delen. Onze kinderen moeten die gesprekken met ons voeren. Het probleem is alleen dat ik in de minderheid ben.

Wanneer mijn man op reis is voor werk ben ik alleen met de kinderen. Tussen het voeden van de baby en ervoor zorgen dat mijn peuter daadwerkelijk iets eet door, moet ik minstens vijf keer opstaan. Dus hoe kan ik dan dat knusse beeld van een gezin aan de eettafel nabootsen zonder verbitterd te worden?

Alleen eten

Ik heb eindelijk het geheim van avondeten in harmonie ontdekt, en dat is: ik eet mijn avondeten terwijl het nog warm is alleen op, vóórdat mijn kinderen aan tafel gaan. Stel je dat eens voor: eten vóór de kinderen. Het is een glorieus moment waar ik daadwerkelijk kan genieten van het eten dat ik heb bereid en kan eten als een normaal mens.  Mijn eten is niet alleen nog warm terwijl ik eet, maar ik maak ook gezondere keuzes. Ik zorg ervoor dat ik mezelf voed zodat ik daarna mijn kinderen kan voeden.

We verzamelen ons nog steeds aan tafel. We praten over onze dag. We lachen om flauwe grapjes. We hebben het nog steeds over tafelmanieren en waarom het vies is om met volle mond te praten. Ik voed mijn baby daardoor van zijn eigen bord in plaats van het mijne en geniet van de tijd samen in plaats terwijl ik mijn kinderen beter kan geven wat ze nodig hebben rond etenstijd. Ik vind het veel minder erg om ergens voor op te staan of om de troep op te ruimen als ik niet hangry ben.

Zelfs als mijn man wel thuis is voor het avondeten, eten we van tevoren met z’n tweetjes voordat de kinderen aanschuiven. Het geeft ons snel heel even tijd samen als een stel. Dus wacht niet op een zeldzaam avondje uit om in rust van je eten te genieten. Voed jezelf eerst en iedereen voelt zich beter. Geloof me.’

Moeilijke eter? Stop de strijd aan tafel met de volgende tips.

Hoe gaat het er rond etentstijd bij jullie thuis aan toe? Laat hieronder je reactie achter en praat mee op het Mama Forum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is het geheim om etenstijd met kinderen net wat draaglijker te maken
Sluiten