Etiquette anno nu, hoe heurt het eigenlijk?

Van sommige situaties is het gewoon handig om te weten ‘hoe het heurt’, nietwaar? Twee Francaises schreven alweer een tijdje geleden een boek over, dat nog steeds actueel, leerzaam en vermakelijk is.

In de wijk waar ik woon, hebben we een soort mini-straat-biebjes. Geweldig. Je kunt er boeken in plaatsen of uithalen en zo vindt er een levendige uitleen plaats. Laatst kwam ik een boekje tegen van de inmiddels terziele gegane uitgeverij Sirene, ‘Moderne manieren voor de 21ste eeuw’, geschreven door twee Francaises (en nu alleen nog tweedehands te koop via Bol.com). De opvallendste etiquette-adviezen daaruit wil ik je toch niet onthouden.

Situatie: Je bent op een borrel

Dit doe je: wat je vooral níet doet, is aangeschoten raken en dit laten blijken. Ook al ben je je er niet van bewust, men let wel degelijk op je. Ook duik je niet meteen op de hapjesschaal, leg je nóóit toch een hapje terug en stel je mensen netjes aan elkaar voor.

Situatie: Je krijgt bloemen

Dit doe je: je blijft tegen je gasten praten terwijl je het boeket in een vaas zet. Een beetje herschikken mag. Wat níet kan: bij gebrek aan een vaas de bloemen de hele avond in een wasbak-vol-water laten staan. Geef je bloemen, koop dan nooit goedkope (het zogeheten tankstationboeket).

Situatie: Het cadeau dat je voor je verjaardag krijgt is afschuwelijk

Dit doe je: je laat het nooit merken, zelfs als de gevere doorheeft dat het cadeau niet in de smaak valt. Een bonnetje om te ruilen weiger je ook (hoe moeilijk ook). Oh, krijg je een eetbaar cadeau (zoals bonbons), dan is het beleefd altijd een hapje te proberen – en natuurlijk te zeggen hoe ontzettend, enorm heerlijk het is.

Situatie: Je wilt een banaan eten, maar hoe doe je dat netjes?

Dit doe je: een banaan eet je zo onopvallend mogelijk, de schil laat je niet open en bloot liggen, maar sluit je netjes, voor je hem neerlegt.

Situatie: De deo kwestie: hoeveel is teveel

Dit doe je: Stelregel van deo is dat de gebruiker zelf het niet mag ruiken, zodat voor anderen de geur ook niet overheersend is. Check in de middag even of je nog steeds fris ruikt. Stinkt je gesprekspartner, dan mag je er alleen iets van zeggen als je die persoon goed kent. En dan vooral benadrukken dat hij normaal héél lekker ruikt.

Situatie: Iemand vertelt je een geheim

Dit doe je: je vertelt nooit een geheim door, hoe verleidelijk de situatie ook is. Andersom kun je het niet maken iemand met een geheim op te zadelen dat moeilijk te bewaren is.

Situatie: Je bent uit eten, wat doe je met je mobiel?

Dit doe je: het is eigenlijk niet netjes je telefoon naast je bord te leggen, het geeft aan dat je mogelijke belpartner interessanter vindt dan tafelgenoten. Ook op sms’jes reageer je tijdens het eten niet. Kun je een telefoontje echt niet weigeren, dan excuseer je je even.

4-jarigen hebben zo hun eigen manieren…>

Wat vind jij manieren die mensen te vaak over het hoofd zien? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Etiquette anno nu, hoe heurt het eigenlijk?
Sluiten