Experiment: een week geen mobieltjes, tablets of andere schermen. Dit gezin ging de uitdaging aan

Een week lang in digital rehab; je moet het maar aandurven. We zijn tenslotte allemaal hartstikke verslaafd aan onze mobieltjes, laptops en iPads. En wat dacht je van ‘s avonds op de bank lekker een serietje kijken? We kunnen niet meer zonder. Of toch wel? Dit gezin met twee puberdochters ging de uitdaging aan.

Ik roep thuis regelmatig: ‘Doe die telefoon nou even weg, anders ben je hem kwijt!’ als een van mijn zonen weer eens continue op z’n mobieltje zit te kijken. En dan dat eindeloze gamen; het is om knettergek van te worden. Man en ik staan dan ook regelmatig op het punt om de Playstation uit het raam te gooien en de wifi voor eeuwig lam te leggen. Allemaal praatjes, want we doen het vervolgens nooit. En dat weten de kinderen ook wel.

We zitten tenslotte zelf ook regelmatig op ons mobieltje te kijken. Niet alleen voor de gezelligheid, heus niet, maar om de mail te checken of dat zogenaamd belangrijk appje te beantwoorden. Toch vraag ik mij wel eens af hoe het zou het zijn om de daad bij het woord te voegen en eens echt al die beeldschermen uit het raam te gooien. Nou ja, spreekwoordelijk en voor een weekje dan. En niet alleen die van de kinderen maar ook die van ons. Zouden we als gezin meer naar elkaar toegroeien of juist gillend gek van elkaar worden?

Het experiment

De familie Mann weet het antwoord op mijn vraag. Vader, moeder en twee puberdochters gingen samen een week in Digital Rehab, een sociaal experiment van IKEA Nederland in samenwerking met LifeHunters TV. Bij hen thuis gold daarom zeven dagen lang een verbod op alles dat met schermen te maken heeft, dus geen tv, geen smartphones, laptops of tablets. Ze werden tijdens deze week – soms stiekem – gefilmd. Dit is hoe het Lieseke, Charles en hun dochters Leanne en Eline verging tijdens de uitdaging. Maakt aandacht echt alles mooier?

Doe je mee?

En, wat denk je na het zien van de video? Durven jullie de uitdaging ook aan te gaan als gezin? Ik wel. Al lijkt het mij, zoals de ouders in de video verzuchten, ook best saai af en toe. Maar dat vakantiegevoel en die rust en gezelligheid waar ze het over hebben, die wil ik ook! Of ik het ook een volle week zou doen? Ik denk het niet. Een paar dagen lijkt mij persoonlijk meer dan genoeg. En dat zegt een hoop over mijn eigen digitale verslaving, ben ik bang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met LifeHunters TV

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Experiment: een week geen mobieltjes, tablets of andere schermen. Dit gezin ging de uitdaging aan
Sluiten