Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 10 augustus 2018

Dit advies van een expert wat betreft vloeken zal je verbazen

Heb je weleens je go-to vloekwoorden veranderd in kindvriendelijke uitspraken? ‘Chips’ in plaats van ‘shit!’ bijvoorbeeld. Ondanks je beste inspanningen floept er toch weleens eruit.

Op het moment dat zoiets gebeurd, kijkt je kleine je even geschrokken aan en verliest dan al snel zijn interesse in de toestand. Dan denk je dat je ermee weg komt, totdat je ineens iets uit je kleine zijn mond hoort komen…

Neurowetenschapper

Volgens Dr. Emma Byrne is een neurowetenschapper en stelt dat vloeken in de buurt van kinderen eigenlijk best goed is. Dr. Byrne zegt dat je als ouders zijnde je kinderen rond een jaar of twee al best kan leren scheldwoorden te gebruiken, maar het is wel belangrijk dat je ook de impact van die woorden leert.

‘Ik wil zorgen dat ouders zich niet schamen wanneer er wordt gevloekt door je kind op een plek waar dat niet heel fijn is. In plaats van het te verbieden, moet er een gesprek komen over waarom het ongepast is’, zegt ze. Als je er bij nadenkt is het helemaal niet zo’n gek idee. Het biedt je als gezin de mogelijkheid om op gepaste wijze te praten over het gebruik van taal. ‘Als we niet praten over vloeken met onze kinderen, en ze leren vloeken van bijvoorbeeld alleen hun klasgenoten op het schoolplein, zullen ze geen idee hebben wat de impact ervan is’, voegt Dr. Byrne eraan toe. Als we er over praten waarom we slechte taal gebruiken, is de kans groot dat onze kinderen scheldwoorden verantwoordelijk gebruiken, misschien juist daarom wel helemaal niet.

We weten niet zeker of je de kinderen scheldwoorden zou moeten leren, net zoals je het alfabet aan ze leert – maar af en toe een scheldwoord laten vallen is echt niet het einde van de wereld.

Reageer op artikel:
Dit advies van een expert wat betreft vloeken zal je verbazen
Sluiten