Janne Vogel
Janne Vogel Opvoeden 23 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom een introvert en extravert samen geweldige kinderen opvoeden

Je weet wat ze zeggen: tegenpolen trekken elkaar aan. Ben jij zelf introvert en is je partner extravert, of andersom, dan ben je je vast allang bewust van alle voordelen die daarbij komen kijken. Jullie vullen elkaar perfect aan. Maar wist je dat jullie tegengestelde eigenschappen ook effect (zullen) hebben op jullie kids?

Kinderen die worden opgevoed door een extraverte én introverte ouder mogen in hun handjes knijpen. Ze krijgen the best of both worlds, en dat is hartstikke goed voor hun opvoeding. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

1. Je kind krijgt het beste mee van beide persoonlijkheden

Introverte personen zijn vaak goed met hele andere dingen dan extraverte mensen. Door als kind beide persoonlijkheden om je heen te hebben, krijg je het beste mee van allebei.

Introverten focussen zich vaak het liefst op één ding tegelijk en voelen niet de behoefte om constant de drukte op te zoeken. Daarom zal de introverte ouder zijn kind aanmoedigen om dieper in te gaan op zijn interesses en passies.

Extraverten, daarentegen, vinden het heerlijk om hun kind zoveel mogelijk verschillende dingen te laten zien en ontdekken, omdat zij alles wat breder zien en zich minder in één ding verdiepen. Ze zullen hun kinderen aanmoedigen om meerdere dingen te proberen, zonder dat ze er gelijk vol voor moeten gaan.

2. Jullie hebben allebei je zwakke punten, en dat is oké

Of nouja, zwakke punten, jullie besteden je tijd allebei anders. Vind jij het heerlijk om tot laat op die werkborrel te blijven plakken, en leest hij liever een boekje op de bank? Prima.

Introverten houden van tijd voor zichzelf en zullen hun kinderen op deze manier laten zien hoe waardevol tijd alleen kan zijn. Extraverten brengen op hun beurt energie in de familie en nemen hun kind eerder mee onder de mensen. Ze houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten, waardoor hun kind automatisch zal leren socializen.

Het allerbeste? Je kind heeft altijd iemand om zich heen die in is voor een rustig filmavondje op de bank én een ouder die niet genoeg kan krijgen van sociale gelegenheden. Over een win-win situatie gesproken.

LEES OOK: 7 tekenen die erop wijzen dat je een introvert kind hebt

3. Er is balans in het huishouden

Zolang iedereen het met elkaar eens is, kan de aanwezigheid van een meer interne en externe energie een balans in het huishouden creëren. Het kan misgaan wanneer ouders niet goed op één lijn zitten, waardoor ze hun kind gemengde signalen kunnen geven.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer jullie het niet eens zijn over de hoeveelheid activiteiten en externe stimuli die in het huis worden toegestaan. Natuurlijk hebben jullie allebei andere opvattingen over het ouderschap, maar overeenstemming over de grote onderwerpen is belangrijk.

4. Jullie verschillende stijlen kunnen helpen bij moeilijke omstandigheden

Met je kind praten over ‘slecht gedrag’ blijft altijd een dingetje. Het feit dat jullie allebei een andere manier van denken hebben, kan een voordeel zijn. Wanneer het gaat over straffen, bijvoorbeeld, hebben introverten en extraverten vaak een hele andere manier van aanpak.

Introverte ouders zullen langer nadenken over de straf. Ze blijven relatief gezien kalmer en zullen bijvoorbeeld pas de volgende dag met hun kind praten over het invoeren van een regel of straf.

Extraverte ouders reageren vaak meteen in het moment en geven daardoor nog weleens een straf die niet helemaal eerlijk of zelfs onrealistisch is. Discipline is een goed voorbeeld van een situatie waarin balans kan zijn.

5. Kinderen vinden makkelijker hun eigen identiteit

We willen onze kinderen allemaal zoveel mogelijk loslaten en laten groeien, zodat ze kunnen ontdekken wie ze zijn. Goed nieuws: door op te groeien in een introvert-extravert huishouden, hebben ze al een streepje voor.

Kinderen zien thuis al dat er verschillende stijlen zijn en dat dé goede manier om iets te doen niet bestaat. Ze kunnen hun eigen extraverte en introverte eigenschappen ontdekken en deze meenemen in hun verdere leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom een introvert en extravert samen geweldige kinderen opvoeden
Sluiten