Deze 6 fabeltjes over de griep hoef je niet langer te geloven

Een snotneus, koorts, rillingen, hoesten en overal pijn: griepalert! Tot de dag van vandaag is de griep nog volop aanwezig in Nederland. Dit zijn de zes grootste fabels.

Fabels over de griep

Veel mensen denken dat de griep gelijk staat aan een verkoudheidje. Dat is een grote misvatting. Veel gezonde mensen herstellen gelukkig wel aan de griep, maar het virus kan (als je zwak bent) ernstige gevolgen hebben. Nederland sterven er tijdens de griepepidemie, 250 tot 2000 mensen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan. Zo onschuldig is een griepje dus niet. Lees snel verder over de fabels die de wereld in verspreid worden.

1. Je kunt jezelf beschermen tegen de griep door gezond te leven

Het is zeker een goed idee om regelmatig je handen te wassen en gezond te eten. Als je een gezonde levensstijl hebt, dan heb je vaak ook een goed immuunsysteem. Maar helaas is dit niet genoeg om een virus in de lucht te stoppen, dat ligt namelijk wat gecompliceerder.

2. Als je uit de buurt blijft van zieken, wordt je zelf niet ziek

Door jezelf in quarantaine te plaatsen, denk je misschien dat je niet in aanraking komt met ziektekiemen. Wrong! Het is namelijk al mogelijk om het virus door te geven en te krijgen voordat de symptomen opduiken. Maar als je zeker duidelijk symptomen van de griep hebt, dan is het zeker een goed idee om uit de buurt van anderen te blijven. Zo bespaar je je medemens die (nog) nergens last van heeft.

LEES OOK: Ongeneeslijk zieke kinderen vertellen wat er écht toe doet in hun leven

3. Als je ziek wordt, kun je gewoon medicijnen nemen

Antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties. Aangezien de griep een virale infectie is, zal antibiotica niets doen behalve de goede bacteriën in je darm doden. Sommige mensen krijgen last van bronchitis, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking en nemen dan graag preventief (onnodig) antibiotica. Geen goed idee, want de volgende keer dat je echt een keer goed ziek bent, zullen de antibiotica niet meer werken.

4. Van de griepprik krijg je de griep

Het is onmogelijk om via een griepprik besmet te worden met griep. Griepvaccins bevatten geïnactiveerd of ‘dood’ griepvirus, dit kan je logischerwijs niet infecteren. Het is waar dat sommige mensen de griep krijgen kort na het ontvangen van de prik, maar dat is omdat ze de symptomen al bij zich droegen en dus al ziek waren. Het is wetenschappelijk onmogelijk om besmet te raken door de griepprik. Dus deze mythe kan echt definitief van de aardbodem verdwijnen.

5. Zwangere vrouwen en kinderen mogen geen griepprik krijgen

Volgens het RIVM kent het griepvaccin geen nadelen of gevaren voor kinderen. Ook tijdens de zwangerschap levert het vaccin geen problemen op. Het heeft geen nadelige gevolgen voor het ongeboren kind of de zwangere vrouw. De griepprik wordt al tientallen jaren aan zwangere vrouwen gegeven die tot de doelgroep behoren. Onderzoeken suggereren dat het risico op miskramen en doodgeboorten zelfs vermindert.

6. Het is nu te laat om te worden gevaccineerd

De griepepidemie is al een tijdje aan de gang en het klopt dat het tot twee weken kan duren voordat het vaccin zijn werking begint te doen. Dus het is te laat om nu nog te vaccineren? Zeker niet. Het is nooit te laat om de griepprik te nemen. Het is nooit precies te voorspellen wanneer deze epidemie over is, of wanneer er een volgende komt. Dan ben jij in ieder geval beschermd.

Reageer op artikel:
Deze 6 fabeltjes over de griep hoef je niet langer te geloven
Sluiten