Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 29 jan 2016

Fabeltjesland: ‘Als je wijn drinkt voordat je naar bed gaat, slaap je beter’

Omdat je lang niet alles moet geloven wat er gezegd wordt, helpen wij de hardnekkige fabels met alle liefde de wereld uit. Deze week: ‘Van wijn slaap je beter’.

Na een lange dag plof je ‘s avonds eindelijk met een glaasje rood en een toastje op de bank om even uit te blussen van je dag. En dat wijntje is niet alleen lekker, het zorgt er ook nog eens voor dat je beter slaapt. Of toch niet? Famme zocht deze fabel voor je uit.

Kwaliteit van je nachtrust

Het klopt dat je van alcohol sneller in slaap valt. Je spieren ontspannen zich makkelijker en alcohol geeft je lichaam een minder gestrest gevoel. Máár, ja daar is-ie dan, de grote maar, alcohol zorgt er ook voor dat je slechter en onrustiger slaapt dan wanneer je nuchter je bed in gaat. Volgens onderzoek verstoort het goedje je REM-slaap en gaat de kwaliteit van je nachtrust er in zijn totaliteit flink op achteruit als je voor het slapengaan nog een glaasje achterover slaat. Je wordt een stuk vaker én vroeger wakker. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe slechter je slaapt.

Bron: etsy

Bloedsuikerschommelingen

Dat was nog niet alles. In wijn zitten veel toegevoegde suikers, die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel enorm gaat schommelen, blijkt uit een ander onderzoek. Je moet voor de nacht natuurlijk wel wát suikers binnen krijgen, omdat je hersens dat nodig hebben om actief te blijven, maar niet teveel. In je hersenen wordt namelijk het gelukshormoon serotonine aangemaakt, wat in het donker wordt omgezet in melatonine, je slaaphormoon. Dit proces werkt het beste als je bloedsuikerspiegel gedurende de nacht zo min mogelijk schommelingen heeft. Als je goed wilt slapen, kun je dus beter voor een suikervrij drankje gaan, of één met een laag suikergehalte.

Neem jij vaak een wijntje voor je naar bed gaat? Laat het ons weten op Facebook!

Dit zijn de onverwachte voordelen van naakt slapen >

Reageer op artikel:
Fabeltjesland: ‘Als je wijn drinkt voordat je naar bed gaat, slaap je beter’
Sluiten