Fabrikant: ‘Mirena-spiraaltjes mogelijk onveilig’

Denk je veilig te kunnen vrijen met een spiraaltje, blijkt dat misschien toch niet het geval te zijn. Bayer, de fabrikant van het Mirena-spiraaltje, roept tienduizenden spiraaltjes terug. Ze bieden mogelijk niet genoeg bescherming tegen een eventuele zwangerschap.

Het gaat om spiraaltjes die vanaf 27 oktober van dit jaar zijn gekocht. Heb je na die tijd het spiraaltje laten inbrengen, dan is het verstandig om even een echo te laten maken om te laten checken of het spiraaltje goed is ingebracht. Er is namelijk iets mis met de inbrenghuls, waardoor het spiraaltje te hoog of juist te laag is ingebracht. Daardoor bestaat er een kans om alsnog zwanger te raken. Snel even een afspraak bij de dokter maken, dus.

Terugbrengen

Ook kunnen de onveilige spiraaltjes zorgen voor beschadiging aan de baarmoeder, volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Mocht je het spiraaltje wel na 27 oktober gekocht hebben, maar nog niet hebt laten inbrengen, dan is het belangrijk dat je ‘m terug brengt naar de apotheek. De spiraaltjes waar het om gaat zijn te herkennen aan LOT-nummer TU01DCZ.

Dit is alles wat je altijd al wilde weten over anticonceptie met hormonen

igz.nl

Reageer op artikel:
Fabrikant: ‘Mirena-spiraaltjes mogelijk onveilig’
Sluiten