Dit bericht met ‘tip’ over borstkanker te ontdekken redde Jaynes leven

De 50-jarige Jayne Dandy voelde zich fit en gezond, toen ze een bericht op Facebook over borstkanker onder ogen kreeg. Op dat moment had ze nog geen idee dat dit bericht haar leven zou gaan redden.

Controleren

Het bericht werd gedeeld door Hayley Browning, bij wie drie weken eerder borstkanker werd geconstateerd. Hayley wilde dat zoveel mogelijk vrouwen weten dat je borstkanker niet altijd ontdekt door je borsten op de reguliere manier te controleren.

Ze schreef daarom het volgende op Facebook:

‘Ik hoop dat deze kleine tip zoveel mogelijk mensen bereikt en hopelijk iemands leven redt”, begint ze haar verhaal. “Drie weken geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik kon het knobbeltje alleen voelen als ik lag. Als ik rechtop sta, verdwijnt het helemaal. Op de meeste sites lees je dat je je borsten staand moet controleren, maar als ik dat had gedaan was de knobbel misschien teveel gegroeid om te behandelen. Zelfs de chirurg kon mijn knobbeltje niet voelen als ik rechtop stond.

Dit is een oproep aan alle vrouwen om je borsten zowel staand als liggend te checken. Als ik denk aan de lange weg die nog voor me ligt en de chemotherapie die ik moet ondergaan, wil ik zoveel mogelijk mensen waarschuwen.’

Impact

Hayley had nooit verwacht dat haar waarschuwing meteen zoveel impact zou hebben. Toen Jayne haar advies opvolgde, ontdekte ze liggend een knobbeltje. Artsen vertelden haar dat ze een agressieve vorm van kanker had. Ze moest mastectomie en een aantal chemobehandelingen ondergaan. Recentelijk werd ze helemaal schoon verklaard.

“Ik geloof echt dat dit het lot was”, zegt Jayne. ‘Ik ben Hayley voor altijd dankbaar voor het delen van haar verhaal op die catastrofale dag. Het is een ontnuchterende gedachte dat zonder dat bericht de uitkomst voor mij heel anders had kunnen zijn.’

Kortom: check je borsten niet alleen onder de douche en ga altijd naar een arts als je een afwijking ontdekt. Er op tijd bij zijn maakt al het verschil.

Mama Mia

Reageer op artikel:
Dit bericht met ‘tip’ over borstkanker te ontdekken redde Jaynes leven
Sluiten