Redactie
Redactie Kids 3 augustus 2015

‘Facebookmoeders, even over jullie profielfoto’

‘Beste moekes van deze wereldkloot: waarom, oh wáárom vervangen jullie je eigen profielfoto in vredesnaam door een foto van je kind(eren) zodra de placenta eruit is getrokken?’

Yvonne van der Wal heet ze, en ze schreef afgelopen week een column voor Metronieuws. De titel – ‘Facebookmoeders, even over jullie profielfoto’ – maakt al in één nanoseconde duidelijk wat Yvonne in haar column aan de kaak wil stellen. Manschappen klaar, kanon gereed, vuren maar!

Foto met een speen in je mond

‘Zijn het de donkere kringen als gevolg van de gebroken nachten? Is het je bos stro, omdat je geen tijd meer hebt om het te wassen? Is het je vlekkerige joggingbroek die je al weken achter elkaar draagt omdat je niet meer kunt bewegen in de broeken van voor de zwangerschap? Zijn het de extra kilootjes die sinds de laatste zwangerschap in je gezicht zijn blijven steken? Ik tracht te begrijpen waarom je je aanvankelijk zo vrolijke foto resoluut verwijdert en vervangt door een foto met een speen in je mond. Alsof je zelf niet meer bestaat.’

Je bent ook nog gewoon mens, toch?

Nou, lekker dan. Je bent vergeten dat je zelf ook nog bestaat, meent Yvonne. Die overigens heus wel snapt dat je trots bent op je kind (‘Je bent nog trotser dan trots op je baby/dreumes/peuter en geheel terecht’), maar dat je vooral niet moet vergeten dat je daarnaast ook nog ‘gewoon mens’ bent. Voor het geval je dat zelf vergeten was.

‘Opmerkelijk, want door het vervangen van een profielfoto verandert de naam van de Facebookgebruiker niet. Maar dat terzijde’

‘Zaken vergeten’ speelt een cruciale rol in Yvonne’s betoog. Het gaat haar er namelijk om dat, wanneer jouw foto vervangen is door die van je kind(eren), zij niet meer weet tegen wie ze praat. Opmerkelijk, want door het vervangen van een profielfoto verandert de naam van de Facebookgebruiker niet. Maar dat terzijde.

Yvonne’s voorstel is derhalve om ‘liever een momentopname van jou en je poepie sámen te posten’. Dat vindt ze ‘minstens zo aandoenlijk’. En als uitsmijter komt er tot slot nog een andere frustratie van Yvonne op de hoek kijken. ‘En dan kunnen we misschien ook weer wat boeiende gedachten uitwisselen over politieke kwesties’.

Privacy
Begrijp me niet verkeerd, ik wil Yvonne niet belachelijk maken, want in de kern ben ik het best met haar eens dat je niet per se de foto van je kind als profielfoto op Facebook hoeft te hebben. Maar bij mij heeft dat dan meer te maken met dat ik dat niet echt nodig vind, privacy-achtige zaken en dat mijn dochter er niet niet expliciet om gevraagd heeft daar te staan-overwegingen, dan dat ik bang ben dat mijn vrienden me niet meer herkennen of begrijpen, of zich geremd voelen politieke onderwerpen met me aan te snijden.

PS. Haar column lokt op haar eigen website behoorlijk wat negatieve reacties uit. Daar reageert Yvonne altijd op, maar niet altijd even charmant. Ze vindt overigens zelf dat haar stuk een knipoog bevat (Yvonne tegen ‘TuigVentilator’: ‘Blijkbaar sta je zelf zo negatief in het leven dat je de knipoog hierin totaal mist.’). Nou, sorry Yvon, maar die mis ik ook even compleet.

Wat vind jij ervan? Heb jij een foto van (alleen) je kind(eren) als profielfoto op Facebook? Wat vind jij van Yvonne’s ‘bezwaarschrift’? Reageer op onze Facebook!


Stem voor Yvonne?
Ben je het met Yvonne eens en vind je dat ze wel een hart onder de riem verdient? Dat komt mooi uit, want dan kun je op haar verhaal stemmen zodat het wellicht de krant (Metro) haalt. Op het moment dat ik dit artikeltje tik, heeft haar column 134 stemmen. Just saying.

Lees ook: Vrouw verontschuldigt zich op Facebook voor haar irritante kinderen >

Reageer op artikel:
‘Facebookmoeders, even over jullie profielfoto’
Sluiten