Redactie
Redactie Persoonlijk 31 okt 2017

Welk Facebooktype ben jij eigenlijk?

Hoewel Instagram bij vlagen populairder lijkt dan Facebook (iets met nogal veel reclame en sponsored posts), is laatstgenoemde nog altijd het meest gebruikte social mediaplatform. De hamvraag luidt: welk Facebooktype ben jij?

Met dank aan een Amerikaans onderzoek dat duizenden Facebookgebruikers vroeg wat ze precies zo leuk vinden aan het medium en waarvoor ze het precies gebruiken. Daar kwam uit dat er grosso modo vier verschillende Facebooktypes bestaan, elk met een eigen ‘gebruikersprofiel’, te weten:

Facebooktype 1: Relatiebouwers

Deze mensen gebruiken Faceook om hun banden met familie en vrienden te versterken, en elkaar op de hoogte te houden. Hun sociale leven op Facebook lijkt op hun offline leven: dezelfde vrienden spelen in beide levens een aanwezige rol.

Facebooktype 2: Stadsomroepers

Vroeger waren er mensen die gewapend met een pittige luidspreker de mededelingen in de stad omriepen. Een stadsomroeper in het digitale tijdperk geldt als iemand die alle informatie, nieuwsberichten en (vooral) meningen wil delen met de wereld. Er zit weinig overlap tussen hun dagelijkse vrienden en hun Facebookvrienden – persoonlijke informatie delen ze liever offline.

LEES OOK: Moedertypes komen er ook in alle soorten en maten, maar er zijn er een stuk of 8 waar Famme’s Muriel stiekem een beetje een hekel aan heeft.

Facebooktype 3: Selfies

Het zal je niet verbazen: selfies zijn mensen die Facebook vooral gebruiken als medium om aan schaamteloze zelfpromotie te doen. Ze posten vooral foto’s en persoonlijke informatie – niet per se om contact te houden, maar vooral om zoveel mogelijk likes te krijgen; die geven zelfvertrouwen en zelfbevestiging.

Facebooktype 4: Windowshoppers

Iedereen kent ze wel, de zogenaamde gluurders. Maar windowshoppers klinkt een stuk aardiger, dus hanteren we die term. Het gaat hier om de mensen die zelf nauwelijks iets posten, maar zeer regelmatig Facebook openen om informatie van en over anderen te bekijken.

Wist je dat mensen die fitnessfoto’s van zichzelf op social media plaatsen, psychische problemen hebben?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychologie Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Welk Facebooktype ben jij eigenlijk?
Sluiten