Fam: ‘Menstruatiepijn is een serieus probleem, neem jezelf serieus en zorg dat die dokter dat ook doet’

Columnist Fam (what’s in a name) is getrouwd met Roger en heeft twee zoontjes: Lasse (7) en Perre (3). Is naast rasechte Limburgse (dus rijstvlaailover). Is docent Media en Marketing én communicatieadviseur. Neemt geen blad voor de mond en schrijft het liefste alsof ze praat met één van haar vriendinnen, zonder filter.

Column: Even serieus

Normaal gesproken schrijf ik voor Famme over grappige gebeurtenissen in mijn leven. Deze keer wil ik iets anders delen. Want hoewel je ziet dat menstruatieklachten steeds serieuzer worden genomen, stapt nog niet elke vrouw hiermee naar de dokter. Daarom hier mijn verhaal.

De geboorte van mijn oudste zoon eindigde na een week lang doormodderen in een keizersnede. Het heeft me bijna 3 jaar en uiteindelijk therapie gelost om deze bevalling en de aanloop ernaartoe te verwerken. Een advies: heb je zelf een traumatische bevalling gehad, stap naar een goede psycholoog voor emdr of cognitieve therapie. Ook als je geen kinderen meer wil, is het de moeite waard. Ik voelde me pas weer de oude ik na de therapie.

Samen met de psycholoog heb ik er voor gekozen dat de tweede een geplande keizersnede zou worden. Zodra dit ook was vastgelegd in het ziekenhuis, viel er een enorme last van mijn schouders. De tweede bevalling is heerlijk rustig en voorspelbaar verlopen en de kraamtijd was ook fijn.

Na een maandje of 3 werd ik voor het eerst weer ongesteld. Zonder dat ik het doorhad. Ik had ‘s nachts in het donker de kleine gevoed op de bank. Mijn man maakte me ‘s ochtends in paniek wakker omdat er een bloedspoor liep van ons bed naar de woonkamer. Ik bloedde zo erg dat ik dezelfde dag nog de huisarts heb gebeld. Eerst werd ik afgewimpeld, maar ik drong aan omdat dit echt abnormale hoeveelheden bloed waren. Verder had ik tijdens mijn zwangerschap al zoveel keren onterecht gehoord dat ‘het erbij hoort’ en ‘normaal’ is, dat ik daar niet meer zo in geloofde.

Mijn eigen arts was niet beschikbaar, ik kon terecht bij een vrouwelijke collega. Prima. Zij begon met te zeggen dat het waarschijnlijk gewoon een heftige eerste menstruatie is, wat kan voorkomen na een zwangerschap. Of er was wellicht toch een stukje placenta achtergebleven. Ze ging toch maar even kijken dan. Met die heerlijke eendenbektang was niks te zien. Maar toen de dokter deze tang verwijderde, kwam er een hele gulp bloed mee. De behandeltafel, die tang én de vloer zaten eronder. Toen besloot ze toch maar even het ziekenhuis te bellen.

Daar kon ik de volgende dag terecht voor een echo en bleek dat ik een zogenaamde niche heb. Het litteken van de keizersnede aan de binnenzijde van de baarmoeder geneest dan niet goed waardoor er een soort kommetje ontstaat. Daar verzamelt zich bloed in, dat voor of na de gewone menstruatie je baarmoeder uitloopt.

Toen heb ik een jaar gekeken of een spiraaltje nog verschil zou maken, soms helpt dat namelijk. Helaas bij mij niet. Ik was per maand zo’n 20 dagen ongesteld en was daar volledig klaar mee. Wat een ellende! Omdat ik vond dat met 2 kinderen ons gezin compleet was, heb ik uiteindelijk samen met de gynaecoloog besloten mijn baarmoeder te laten verwijderen. De eierstokken blijven zitten en daar vindt de hormoonproductie plaats, waardoor dit veel minder ingrijpend was dan ik dacht. Het is zelfs een kijkoperatie, waar je uitwendig weinig van ziet. Begrijp me niet verkeerd, het is een zware operatie, maar na de hersteltijd voelde ik me beter dan ik me in jaren had gevoeld.

Tijdens de operatie bleek mijn blaas vergroeid te zijn met mijn baarmoeder. Na de operatie kon ik ineens weer eens langer dan 2 uur zonder te plassen. Verder mis ik mijn baarmoeder totaal niet: ik word nu niet meer ongesteld, wat écht fantastisch is. Mijn tampons en maandverband heb ik ritueel verbrand.

De moraal van dit verhaal? Heb je last van je menstruatie, extreme buikpijn, overmatig en beperkend bloedverlies, al dan niet na een bevalling? Stap ermee naar de dokter en sta erop dat goed gekeken wordt waardoor het komt. Het is namelijk níet normaal, het hoort er níet bij en in veel gevallen kan je behandeld worden, al is het alleen voor de pijn.

Als vrouw voel je je al snel een aansteller, maar dat is in dit soort gevallen totaal onterecht. Menstruatiepijn is een serieus probleem, neem jezelf serieus en zorg dat die dokter dat ook doet. Ik beloof je dat het de moeite waard is!

PS: een niche is pas echt goed te zien met een zogenaamde waterecho en wordt soms gemist met een normale echo. Laat je niet afschepen!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Fam: ‘Menstruatiepijn is een serieus probleem, neem jezelf serieus en zorg dat die dokter dat ook doet’
Sluiten