Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 10 jan 2018

De 18 grootste opvoedfouten die ouders maken (aldus een familiepsycholoog)

Natuurlijk doe je als ouder altijd wat jij denkt dat het beste is voor je kind. Maar met de beste bedoelingen kun je alsnog dingen doen die uiteindelijk meer kwaad dan goed opleveren. 

Natuurlijk bestaat er geen ‘goed’ en ‘fout’ als het om opvoeden gaat. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden en we willen niets liever dan dat iedereen die ook behoudt. Toch is het af en toe fijn om eens in de do’s en don’ts van het opvoeden te duiken. En dan vooral de don’ts.

Familiepsycholoog Mike Reary deelt daarom wat hij in zijn praktijk vaak mis ziet gaan.

1. Teveel keuzes geven

Veel ouders denken dat het goed is je kind veel opties te geven, maar in de realiteit raken veel kinderen hierdoor juist overweldigd en heeft het een verlammende werking.

2. Ze prijzen om alles wat ze doen

Alles bejubelen wat je kind doet, zorgt ervoor dat een kind verslaafd raakt aan die schouderklopjes en alleen iets doen als het een belonend resultaat geeft.

Spiritueel opvoeden, hoe doe je dat? (deel 1/2)

3. Je kind proberen gelukkig te maken

Maar de truc is dat je leert hoe ze zichzelf gelukkig kunnen maken. Bovendien kun je geluk niet forceren.

4. Teveel verwennen

Dit leidt er vrijwel altijd toe dat kinderen denken dat spullen geluk brengen. Daardoor is tevredenheid nooit van lange duur, wat weer kan leiden tot verslavingen.

5. Ze teveel bezig houden

Naar hockey, kinderyoga, pianoles; veel ouders denken dat hun kind uit de problemen blijft als ze het maar zoveel mogelijk van de straat houden, maar iedere middag/avond volplannen met activiteiten kan ervoor zorgen dat je kind uitgeput raakt.

6. Ze bijbrengen dat slim zijn alles is

Het is als ouder verleidelijk om te doen alsof slim zijn het hoogst haalbare doel is. Dit kan ertoe leiden dat een kind arrogant wordt of een act ophangt om de illusie van slim zijn hoog te houden. Daar maakt niemand vrienden mee.

3x de meest voorkomende valkuilen voor ouders op het gebied van opvoeden

7. Denken dat een streng geloof ze zal redden

Want zodra ze zien dat je als ouder dat geloof ook niet altijd strikt naleeft en ze je betrappen op hypocrisie, stort het kaartenhuis in.

8. Algemene informatie over belangrijke onderwerpen (zoals seks) achterhouden

Veel ouders zien er tegenop om met hun kind over seks te praten en vermijden het onderwerp daarom maar geheel. Maar liever heb je er toch over voordat je kind op eigen houtje op onderzoek gaat.

9. Hyper-kritisch zijn op fouten

Kinderen onder een vergrootglas leggen leidt niet tot meer succes en maakt ze ook niet beter. Die kinderen streven altijd naar perfectie –  in schoolprestaties, uiterlijk, sport en wat dan ook. Als ze dan een fout maken, voelen ze zich zo waardeloos dat ze boos worden en hun zelfvertrouwen tot een dieptepunt zakt.

Positief opvoeden: zo werkt het beloningssysteem

10. Inspelen op schaamte en bedreigingen

Impliceer nooit dat je niet meer van je kind houdt als gevolg van iets – zoals sommige ouders doen om hun kinderen over te halen tot actie. Het is kortetermijnwinst waarbij verlating nog ergens in de schaduw staat mee te kijken.

11. Kinderen dingen laten doen die niet bij hun leeftijd passen

Mike ziet in zijn praktijk veel patiënten die op hun vierde al voor broertjes of zusjes moesten zorgen. Veel van die kinderen willen later zelf geen gezin omdat ze het gevoel hebben dat ze al een kind hebben opgevoed.

Dit is waarom je niet (te vaak) moet schreeuwen tegen je kind

12. Geen grens stellen aan schermtijd

Of het nou tv, video, games of appen is: Mike kent gezinnen waarin moeders en kinderen alleen nog met elkaar communiceren via appjes – en geen van de andere gezinsleden daar tussen komt.

13. Kinderen niet verveeld laten zijn

Het is als ouder niet je taak je kind continu bezig te houden en verveling te voorkomen. Een kind zich af en toe stierlijk laten vervelen, stimuleert creativiteit.

14. Kinderen afschermen tegen de gevolgen van hun eigen daden

Van een klein stuk speelgoed tot je kind uit de schulden kopen: het zorgt ervoor dat een kind niks meer echt waardeert. Verliezen hoort er soms bij, leert een les en geeft de ervaring en kennis om het een volgende keer anders aan te pakken.

15. Je kind nooit buiten laten spelen

Kinderen die buiten spelen zijn minder vaak ziek, passen zich makkelijker aan en kunnen het beter met elkaar vinden dan leeftijdsgenootjes die altijd binnen zitten.

16. Niet napraten voor bedtijd

Kinderen die voor het slapen gaan vertellen over hun dag slapen beter. Ze voelen zich geliefd wanneer hun ouders interesse tonen in wat voor hen belangrijk was die dag.

10 signalen dat je te streng bent voor je kind

17. Jonge kinderen niet voorlezen

Voorlezen zorgt ervoor dat een kind stil en rustig wordt en een beroep doet op z’n fantasie. Alle dingen die je met video’s nooit bereikt. Bovendien bereidt het ze voor om te luisteren op school en kunnen ze later terugvallen op hun eigen creativiteit en fantasie.

18. Te vroeg stoppen met speentjes

Ouders zien een speentje vaak als een teken van onzekerheid richting de buitenwereld. Veel proberen daarom zo snel mogelijk te stoppen met het speentje in plaats van af te wachten wanneer een kind zich veilig genoeg voelt om er afscheid van te nemen. Anders voed je kinderen op die op volwassen leeftijd nog steeds stiekem duimzuigen.

8 dingen die je beter niet tegen je kind kunt zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De 18 grootste opvoedfouten die ouders maken (aldus een familiepsycholoog)
Sluiten