Redactie
Redactie Kids december 10, 2014

Famme-discussie: een kind heeft geen vader nodig

Nieuw is het niet: zonder partner moeder worden. Een keuze die steeds meer vrouwen met een sterke kinderwens maken. Maar wat als wij je vertellen dat het steeds vaker voorkomt, dat vrouwen er bewust voor kiezen? ‘Die man? Die hebben we niet nodig.’ Drie vrouwen vertellen hun persoonlijke verhaal aan de Daily Mail.

Lucinda (38) & dochter Raphael

Lucinda is alleenstaande moeder van een dochter. Ze raakte dankzij een spermadonor zwanger via IVF. De donor is een 27-jarige Deen met blonde haren, die momenteel wiskunde studeert en graag verhalen schrijft. Een veelbelovend profiel, maar ze koos ook voor deze man omdat hij bereid is zijn kinderen, zodra ze 18 jaar zijn, persoonlijk te ontmoeten.

Deze mama staat 100% achter haar beslissing: ‘mensen denken dat vrouwen die IVF ondergaan wanhopig zijn, maar voor mij was het een bewuste keus in levensstijl.’ Zij wil het bewust zónder man doen. Deborah vindt dat de maatschappij haar kijk op kinderen grootbrengen moet herzien: ‘niet alleen families met een actieve biologische vader zijn een goed milieu voor kinderen.’

Charlotte (36) & dochter Thea

Charlotte is ook een alleenstaande moeder. Zij koos voor een Britse spermadonor met rood haar en een gemiddelde lengte. Dit profiel komt het best overeen met haar eigen uiterlijk. Handig, want dan vermijdt je toch vervelende vragen. Voor Charlotte was het vooral belangrijk dat ze een kind een stabiel en veilig onderkomen kon bieden.

Haar situatie verschilt van die van Lucinda: tot haar dertigste had deze moeder acht jaar een relatie. Vijf jaar later besloot ze als single een kind te krijgen. Charlotte gelooft nog wel in de liefde maar ‘wilde niet met iemand zijn en dan heel snel aan kinderen beginnen, om vervolgens vier jaar later uit elkaar te gaan en mijn kinderen dat aan te doen’ vertelt ze.

Deborah (43) & Toby

Deborah voedt in haar eentje zoon Toby op. Haar hele leven werkte ze keihard en ging meerdere keren per jaar op vakantie. Pas laat in de dertig was ze toe aan kinderen, maar het lukte niet om met haar vriend zwanger te worden. Ze begonnen samen aan IVF, maar zonder resultaat. Deborah zag haar relatie stranden en kreeg te horen dat ze dan maar een onenightstand moest hebben. Alleen dat trok haar niet zo…

Vastberaden om toch moeder te worden, ging ze nogmaals voor IVF. Ditmaal koos ze voor een Deense donor wiens zaad als ‘extreem vruchtbaar’ werd bestempeld. Nu ze eenmaal moeder is, vindt ze het erg vervelend dat mensen haar ‘egoïstisch’ noemen. ‘Iedereen is anders en mensen moeten dat maar accepteren. Toby is mijn soulmate, wij zijn voor elkaar bestemd.’

Discussie

Achter elke single baby keuze schuilt een ander verhaal. Wat de vrouwen gemeen hebben, is dat ze het alleen doen, vermogend zijn en een sterke kinderwens hadden. Zij vertegenwoordigen een groeiende groep vrouwen uit de middenklasse die gaan voor het solo-ouderschap.

Het is al niet makkelijk om een alleenstaande ouder te zijn, deze vrouwen krijgen ook nog eens een grote bak kritiek over zich heen. Het zou een egoïstische daad zijn of gewoonweg onnatuurlijk. Maar wie zijn wij (de maatschappij) eigenlijk om daarover zo hard te oordelen?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Zou jij een kind alleen op de wereld zetten en een vaderrol uitsluiten? Laat het ons weten via Facebook.

Reageer op artikel:
Famme-discussie: een kind heeft geen vader nodig
Sluiten