Redactie
Redactie Kids 19 augustus 2014

Famme-discussie: heeft jouw kind al een digitale identiteit?

Zou jij je kunnen voorstellen dat je ouders op een gegeven moment tegen je zeiden: ‘Oh, en we hebben ook een e-mailadres, Twitteraccount, en Facebookpagina voor je beheerd, de afgelopen dertien jaar’. In 2012 had ongeveer 80% van de kinderen onder de 2 een digitale identiteit.

Het is lastig te bepalen, anno 2014, hoe we het beste om kunnen gaan met de digitale identiteit (aanwezigheid op het net) van onze kinderen. Je maakt de babykamer klaar, je richt de kledingkast in en -oh ja- je maakt gelijk even een Instagramaccount aan, een e-mailadres en een Tumblr-pagina. Overdreven? Nee, het is nog te vroeg om het een ‘trend’ te noemen, maar steeds meer ouders doen dit voor hun (ongeboren) kind(eren).

Beslissingen

Je ouders maken al vroeg beslissingen voor je. Het begint bij je naam, dan kiezen ze een school uit en ze bepalen waar je heen gaat op vakantie. Dit komt niet op Facebook, maar bepalen wel een deel van wie je nu bent. Je kinderen groeien op met ouders uit de Generatie C: connected consumers. We zijn namelijk altijd en overal verbonden met elkaar en delen alle mooie, maar ook minder mooie momenten. Sommige momenten zijn zelfs ietwat beschamend (aangeschoten op een verjaardag, gapend en –klik – foto!). Sta je daar met je goeie gedrag, getagged, met kind op schoot. Kind ziet dit jaren later terug op z’n Facebookpagina (want hé, hij was natuurlijk zelf ook al getagged) en vraagt zich af waarom dit met de hele wereld gedeeld moest worden. Of zullen ze zich dat niet afvragen?

Discussiepunt

Het punt van discussie is alleen dat ze geen zeggenschap meer hebben als ze eenmaal oud genoeg zijn om een eigen online identiteit te creëren. Immers, het ‘kwaad is al geschied’. Het soort advertising wat zweeft om je online accounts is al vastgelegd door je ouders. Natuurlijk groeien ze op in de online cultuur en wordt het automatisch een tweede natuur voor ze. Maar wees wel bewust van de dingen die je zelf post.

Twee kanten

Door het korte tijdsbestek van social media heeft er bijna geen onderzoek kunnen plaatsvinden naar hoe kinderen zullen reageren als ze merken dat hun ouders een heel digitaal dagboek in foto’s, tweets en hashtags hebben bijgehouden voor hen. Neem vriendin J. Moeder van twee kinderen die, paradoxaal genoeg, wel werkt met social media. Ze post zo min mogelijk online als het om haar kinderen gaat. J. vindt dat je als moeder zijnde, je kinderen moet beschermen. Door alles open en bloot op het net te smijten, doe je het tegenovergestelde.

Kinderpsycholoog Gregory Ramey stelt juist dat kinderen uit deze generatie, die al wel zicht hebben op de online wereld, het als redelijk veilig beschouwen. Natuurlijk is daar wel hulp van ouders bij nodig. Kinderen zouden het misschien zelfs een beetje raar kunnen vinden als ze er over een paar jaar achter komen dat hun ouders helemaal niets hebben gepost. Ze zouden uit de toon kunnen vallen, omdat ze zelf geen digitale identiteit hebben gekregen van hun ouders en het merendeel wel.

Wat vind jij? Zie jij het creëren van een online identiteit voor je kind als een ‘leuke’ time capsule? Of vind je het ronduit belachelijk, zolang je kind er geen zeggenschap over heeft? Wij zijn enorm nieuwsgierig naar je mening en horen het graag.

Een noot aan mijn dochter Lieve I., ik heb weleens iets gepost over je. Het kan een foto zijn of een zin. Ook ben je getagged door je tantes, mijn vriendinnen, alleen dan onder mijn naam. Een eigen account van het een of ander heb je niet, daarom word je als hashtag opgenomen. Je moet wachten tot je dertien bent om een eigen Facebookpagina aan te maken. En als Facebook niet meer bestaat, dan lees je er wel over in de geschiedenisboeken. Als die dan nog bestaan, tenminste.

Reageer op artikel:
Famme-discussie: heeft jouw kind al een digitale identiteit?
Sluiten