Redactie
Redactie Kids 5 aug 2014

Famme-discussie: vrouw ontbloot borst voor baby in Rijksmuseum

Borstvoeding geven in het openbaar. Wat ik daarvan vind? Moet kunnen. Je moet je baby immers voeden en een vrouwenlichaam is daar om dat te doen. Anderzijds vind ik dat er een verschil is tussen -hup- je tiet eruit gooien en ‘m naast je latte macchiato leggen, of ‘m proper bedekken met een stuk stof. Ter ere van Borstvoedingsweek een open discussie.

Recentelijk stuitte ik op een betoog van Kate Fridkis, auteur van Growing Eden. Kate deed een bezoek aan Amsterdam en belandde in het Rijksmuseum. Tijdens het bestuderen van De Nachtwacht kreeg Kate’s baby een onmetelijke honger. Er moest gegeten worden. En wel nu. Kate geeft borstvoeding en ik beaam het feit dat een huilende, nee krijsende, baby in een overvolle ruimte op je zenuwen werkt. Op z’n zachtst gezegd.

‘Wilt u deze ruimte verlaten?’

Een vrouwelijke beveiliger vroeg haar de zaal te verlaten en zich te verplaatsen naar een speciale borstvoedingsruimte. ‘Bezoekers uit alle culturen moeten zich hier op hun gemak voelen’, was de toevoeging van de beveiliger. Kate bekeek de plattegrond, maar de ‘speciale’ ruimte stond niet aangegeven. Ze eindigde in de wc. Waar geen stoel te bekennen was. Eenmaal buiten waande ze zich in een zee van nakende uitingen. Vrouwen die naar mannen lonken in enkel lederen lingerie. Posters van geslachtsorganen, omgetoverd tot gezichten. En vrijdenkende mensen die het begrip ‘kleding’ niet zo nauw nemen. Spreekt het liberale, vrije Amsterdam hier zichzelf tegen?

Kate Fridkis (met haar kindje) vindt dat het overal moet kunnen

Mamma

De vrouwelijke borst dient au fond als voedingsinstrument. De Latijnse benaming voor ‘borst’ is niet voor niets mamma. Borsten staan symbool voor het vrouwelijke. Ze spelen een grote rol in seksualiteit, maar mogen niet vergeten worden in het moederschap. Daarbij moet een baby op elk moment gevoed kunnen worden. En een moeder op elk gewenst moment naar buiten kunnen.

Famme-discussie

Waar ligt precies de grens als het over de plek gaat waar je borstvoeding geeft. Op redactie zijn we bepaald niet tegen borstvoeding geven in het openbaar. Wel met een doek graag. En nèh, niet onder een schilderij of in een museum. Wat vind jij? Deel je mening met ons op Facebook.

Bekijk ook de mooiste borstvoedingsfoto’s van celebrities hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Famme-discussie: vrouw ontbloot borst voor baby in Rijksmuseum
Sluiten