Redactie
Redactie Kids 14 sep 2014
Leestijd: 4 minuten

Mijn kind op het internet: hoe zit het met de privacy van mijn kind op internet?

Famme heeft er een nieuw kindeke bij. In ‘Mijn kind op het internet’ informeren we je geregeld over onderwerpen die te maken hebben met het digitale tijdperk. En dan vooral: hoe hier mee om te gaan? Vandaag: hoe zit het met de privacy van mij kind op internet?

De Wereld Draait Door had het er laatst al over, de kranten staan er vol mee en het internet barst van de fora over dit onderwerp. Hoe zit het met privacy op internet? Dit keer over kinderen in het bijzonder.

We posten als ouders massaal foto’s van onze kinderen. Ook filmpjes zijn geliefd. Daarbij zijn kinderen maar wat dol op selfies. Het is dus van belang dat kinderen beseffen dat wat zij in de online-wereld stoppen, door de hele wereld te zien is. En nog belangrijker: het verdwijnt nooit meer. Alles wat je op social media plaatst, kan zien worden, gedeeld en er kunnen vreemde dingen meer worden gedaan. Dan zijn er nog de hashtags: makkers die jouw verhaal rustig helpen verspreiden. Alles wat op iCloud staat, kan worden gehackt. Niets meer plaatsen? Nee, dat is vrijwel onmogelijk. Onze kinderen groeien ermee op. Het enige wat we kunnen doen is ze er bewust van maken.

Tips voor ouders

Op de Mijnkindonline.nl stuitten we op zeer interessante feiten. Waaronder deze tien tips voor ouders en kinderen over online privacy. Hier vind je er meer over.

1. Maak samen met je kind een profiel aan
2. Vertel je kind dat het alleen vrienden toelaat die hij of zij vertrouwt
3. Praat met je kind over de risico’s van de webcam
4. Spreek met je kind af dat hij alleen onder jouw toestemming iets mag downloaden
5. Leg je kind uit dat-ie geen telefoonnummers en adresgegevens moet achterlaten op internet
6. Google samen eens op de naam van je kind
7. Waarschuw je kind dat door tags of door de instellingen van anderen bepaalde comments en posts nog steeds zichtbaar kunnen worden
8. Vertel je kind wat internet is en wat sociale media zijn
9. Maak je kind stap voor stap bewust van de verschillen in communiceren
10. Respecteer de privacy van je eigen kind

Online gedrag

Wil je als feestbeest over komen, of wil je serieus genomen worden? Stel dit soort vragen aan je kind. Door middel van hacking en phishing kunnen wachtwoorden en andere privacy-gegevens worden ontfutseld. Ook kan het zo zijn dat je plots een door jou gemaakte foto voorbij ziet komen, zonder dat je het op zogenaamde meme-websites hebt gezet. Dit zijn websites die bepaalde categorieën documenteren. Dit kunnen viral-videos of grappige foto’s zijn, bijvoorbeeld, die keer op keer gedeeld worden. Zo kwamen we ook het verhaal van Julia Fierro tegen.

Het mood-swingverhaal

Julia Fierro postte een aantal jaar geleden een foto van haar dochter op Facebook, waarin ze met een bokkig gezicht te zien was in een schommel. Hilarisch! Dat is ook wat Julia en haar man dachten. Totdat ze de foto werd ge-repost door een vriend van de familie. ‘Is dit niet jouw dochter?’. Alleen nu stond er heel groot ‘Mood Swing’ boven. Gefotoshopt en wel. Binnen 24 uur kregen Julia en haar man de foto heel wat keer te zien, elke keer van andere bronnen. Wat ze niet wisten was dat de foto al een tijdje op Cheezburger en Reddit te vinden was. Waar was het vlammetje een vlam geworden? Het bleek een collega van haar man te zijn, ergens in de twintig, die de foto van Facebook had gehaald, gefotoshopt en op Reddit had geplaatst. Hij zou ervoor zorgen dat de foto werd verwijderd. Twee jaar later is dit nog steeds niet gelukt en Julia vindt het eigenlijk nu allemaal best grappig. Het is de wereld waarin we nu leven. Of ze het nog een keer zou doen? Een tijdje was ze erg beschermend tegenover haar familie en gebruikte ze alleen initialen als ze iets postte. Nu doet ze dat niet meer. Immers: zoek en gij zult vinden. We kunnen alles over elkaar te weten komen.

Het kan ook anders

Laatst sprak ik met een moeder waarvan haar zoon naar Thailand was geweest met vrienden. En natuurlijk bezoek je als 18-jarige dan een van de full-moonfeesten. Au, daar kunnen, in bepaalde toestanden, eigenaardige kiekjes worden geschoten. Een bucket of wat hadden ze wel gedronken. Toch waren hij en z’n vrienden zich van de eventuele foto’s bewust en dus liet hij met fluorescerende verf ‘I Love Mom’ op z’n onderarm zetten. Deze foto deed het erg goed, want zo zegt-ie zelf: “Ik ben klaar met school en moet straks een baan zoeken. Werkgevers zoeken naar je op internet en zo’n soort foto is best gepast.” Wat een lieverd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mijn kind op het internet: hoe zit het met de privacy van mijn kind op internet?
Sluiten