Famme Fatale: Anna Nooshin

Een inspirerende dame, die Anna Nooshin (28). In 2011 richtte ze een van de meest succesvolle online magazines van Nederland op en inmiddels is ze een begrip in modeland. Volgende maand komt haar boek On Top uit (nu al hier te bestellen). Een inspiratiegids vol humor, zelfspot en herkenbare situaties. Een eerlijk succesverhaal voor iedere vrouw die ook het maximale uit zichzelf wil halen.

Met 28 jaar heb je je eigen bedrijf, bereik je maandelijks miljoenen lezeres, werk je samen met merken (van Nike tot Chanel) en reis je de hele wereld over. Waar ben je het meest trots op?
‘Op het feit dat NSMBL na vier jaar nog steeds een belangrijke naam is in de mode-lifestyle industrie en dat ik nog altijd met hetzelfde team als in het begin werk. Het is te gek om van niets iets te maken, dat gevoel is voor mij niet te evenaren. Natuurlijk hoop je wanneer je met een website begint dat het een succes wordt, maar dit is altijd afwachten en je moet er veel voor over hebben. Als ik kijk naar mijn privéleven ben ik er trots op dat ik steeds meer een balans kan vinden kunnen werk en privé. Al moet ik zeggen dat ik daarmee blijf worstelen.’

Waarom juist nu een boek?
‘Ik liep al twee jaar met het idee, maar wilde wachten op het juiste moment. Twee jaar geleden was dit moment er nog niet, ik stond toen op zo’n ander punt met mijn bedrijf en was ik natuurlijk ook nog een stuk jonger. Ik hoop dat ik me na vier jaar heb kunnen bewijzen in deze industrie. Het voelde nu heel natuurlijk om het idee uit te werken en om te zetten naar een boek over mijn leven, maar ook over vrouw zijn, volwassen worden en je dromen waarmaken.’

Het boek is erg persoonlijk en gaat ook over je jeugd in talloze Nederlandse asielzoekerscentra (red. Anna vluchtte uit Iran).
‘Klopt, we (de uitgeverij en ik) hebben veel brainstormsessies gehad over de inhoud van het boek. In het begin wilde ik het gooien over de ‘Lauren Conrad-boeg’, een algemeen boek met mode- en stijltips. Toen ik hier over ging nadenken besefte ik me dat dit al zoveel is gedaan door bloggers. Het ligt te veel voor de hand. Wat ieder mens uniek maakt, is zijn of haar persoonlijke verhaal, daarmee kun je met niemand concurreren. Daarom besloot ik dit boek zo persoonlijk mogelijk te maken en verhalen te vertellen die ik nooit eerder heb gedeeld. Ik wil dat mensen ook de andere kant van mij leren kennen, de minder gestylde kant. De ‘echtere’ kant.’

Ze zeggen wel eens: mensen die een onrustige jeugd hebben gehad, hebben later meer doorzettingsvermogen en ambitie dan leeftijdsgenoten. Gaat dit ook voor jou op?
‘Ik vind dat een moeilijke stelling, omdat ik er echt heilig van ben overtuigd dat je afkomst niet uit zou moeten maken of je wel of niet succesvol wordt. Wat ik wel merk bij mezelf is dat ik toch een onwijze bewijsdrang heb en heel graag wil laten zien dat een droom nooit gek genoeg kan zijn. Misschien komt dit deels door mijn jeugd, maar ik ben altijd al een streber geweest. Heel competitief. Ik denk dat dat karaktereigenschappen zijn die in je zitten of niet.’

Een leven als succesvolle blogger, dat ambiëren veel vrouwen. Is het echt zo’n sprookje?
Natuurlijk is het een te gek leven en knijp ik mezelf regelmatig als ik bij een modeshow ben, shoots doe en de wereld over mag reizen. Maar wat ik ook heel belangrijk vind om te laten zien, is dat in tijden van social media niets is wat het lijkt. De modewereld en het leven van een blogger zijn niet altijd glamoureus. Die kant laat ik in mijn boek zien met een flinke dosis humor en heel veel niet zo vleiende foto’s. Ik zou moeders met dochters die willen modebloggen adviseren om het wereldje met een korrel zout te nemen en goed na te denken over waar je met je blog naartoe wilt. Probeer hier nuchter onder te blijven en jezelf niet te verliezen in het oppervlakkige aspect ervan. Zolang je dat doet, is het een te gekke industrie om in te werken.’

Heb je nog wel tijd voor familie en vrienden?
‘Ik vind het heel moeilijk om niet altijd aan het werkt te zijn. Hier heb ik echt jarenlang mee geworsteld. En dat doe ik nog steeds hoor, maar het gaat wel steeds beter. Zo heb ik al meer dan tien jaar iedere vrijdag een vaste date met mijn twee beste vriendinnen en is dat heilig voor me. Ook probeer ik de zaterdag vrij te houden voor mijn vriend zodat we in ieder geval één keer per week écht samen zijn. Het gaat om prioriteiten stellen en planning, iets waar ik niet al te goed in ben. Maar nogmaals; ik probeer het en het gaat steeds beter.’

Voor alle vrouwen die ook willen ondernemen of dat al doen: hoe halen we het beste uit onszelf?
‘Probeer niet te denken in obstakels en moeilijkheden, maar in mogelijkheden. Wij vrouwen hebben soms de neiging om veel beren op de weg te zien en redenen te bedenken waarom we een bepaalde stap niet moeten nemen. Zeker wanneer je een gezin hebt en de opties om te experimenteren met carrières en zelfontplooiing misschien wat gelimiteerd zijn. Probeer juist dan kleine stappen te ondernemen om de weg naar jouw top iets makkelijker te maken. Wil je bijvoorbeeld graag een eigen bedrijf opzetten, maar moet je rekening houden met de financiën en je gezin? Plan dan iedere week twee uurtjes op een vast moment in om stapje voor stapje je eigen bedrijf meer concreet te maken. Schrijf mensen aan, vraag of anderen je kunnen helpen. Je hoeft niet van de een op de andere dag je leven overhoop te gooien, maar probeer wel stappen te ondernemen om niet stil te blijven staan.’

Wie moeten het boek zeker lezen?
‘Ik hoop dat ik met dit boek iedere vrouw kan bereiken die weleens heeft gedacht: ‘Is dit alles?’ Ik kan me goed voorstellen dat het ontzettend fijn is voor vrouwen die willen ondernemen, of dochters hebben, om dit boek te lezen. Maar ook types die er al een hele carrière op hebben zitten en even op zoek zijn naar inspiratie. Er zitten heel veel herkenbare situaties in het boek, daarom zit er voor iedere type vrouw wel iets bij.’

Anna’s boek On Top ligt vanaf 23 april in de boekhandel, maar je kunt het nu al bestellen zodat je het boek als eerste in huis hebt!

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Anna Nooshin
Sluiten