Marleen Vos
Marleen Vos Persoonlijk 5 augustus 2014

Famme Fatale: Aranka

Famme is gestart met de serie Famme Fatale! Regelmatig vind je hier interviews met interessante vrouwen die véél ballen in de lucht houden. Deze keer: Aranka van der Pol.

Een huifkar was te geitenwollensokkerig, een fiets te voorspelbaar en te traag. Dus pakte Aranka van der Pol (36) een tuktuk. In dit elektrische gevaarte dat elke 50-80 km opgeladen moest worden, toerde ze van Nederland naar Portugal, samen met haar hond Ki. Een vrouw met een missie!

Vertel
Ik heb mijn hele leven veel gereisd. Fantastisch, maar toeristen die afval op straat gooien? Bovenop koraal staan of nauwelijks een stap buiten hun resort zetten? Ik snap dat niet. Met een beetje meer bewustzijn kun je al zoveel veranderen; groener reizen is zo makkelijk. En leuk! Met mijn tuktukreis en boek ‘Een idioot groene roadtrip’ wilde ik mensen bewust maken en inspireren.

Hoe leuk is groen?
Koude douches en Spartaanse campings hoeven echt niet; er bestaan wel vijftig tinten groen. Vooral in Portugal vind je veel duurzame en tegelijkertijd luxe accommodaties die gebruikmaken van mooie, natuurlijke materialen. Prachtige designadresjes die bijvoorbeeld met zon en wind meer energie opwekken dan ze gebruiken. Ik ben ook erg pro sociale duurzaamheid: koop streekproducten, slaap bij lokale adresjes en eet bij plaatselijke tentjes. Terwijl je zo direct bijdraagt aan een land, hoor je natuurlijk ook de beste verhalen.

Je boek staat vol mooie adresjes. Tipje van de sluier?
Le Nid Dans l’Arbre vond ik heel tof: slapen in een boomhut in Frankrijk. Via stalen kabels ga je van boom naar boom, je takelt je tas naar boven en in de hut staat een fles champagne klaar.
www.leniddanslarbre.com

Erfgoeden Portugal Solaris : karakteristieke familiehuizen waar je voor een prikkie slaapt en de bewoners je van alles over de cultuur en omgeving vertellen. Ik belandde bij een graaf aan tafel, compleet met zilveren bestek en damasten tafelkleed.
www.portugalsolaris.com

Areias do Seixo, net boven Lissabon: intieme sfeer, met de eigenaren zingen bij het kampvuur, eten uit eigen kas, maar tegelijkertijd is het een waanzinnig mooi designhotel. Het kost wat, maar ik zie me hier zelfs wel trouwen.
www.areiasdoseixo.com

En denk ook eens aan de trein. In eigen land, maar ook daarbuiten. In Frankrijk heb je bijvoorbeeld superleuke boemeltreintjes langs de zuidkust.

Je bent onlangs bevallen. Hoe ga je je groene levensstijl volhouden?
Ik blijf letten op biologisch eten, zo min mogelijk plastic speelgoed, veel tweedehands kleertjes. Maar ik ben niet heilig: biologisch afbreekbare luiers bijvoorbeeld moeten wél werken. En hopelijk reist mijn zoontje straks lekker mee. Zodra hij zijn hoofd genoeg rechtop kan houden voor een kinderzitje, zie ik ons wel fietsen door Vietnam en Cambodja. Mijn ideaalbeeld is een kleine Mowgli, maar dat gaat misschien wat ver, haha! Ik wil hem in elk geval leren goed voor dieren en de natuur te zorgen – opgroeien met huisdieren, lekker vaak naar buiten – en er de schoonheid van in te zien. In mijn boek schreef ik niet voor niets: ‘Voor mijn ouders, die me al vroeg de vrijheid gaven om de wereld te ontdekken’. Zo’n ouder hoop ik zelf ook te zijn.

Een idioot groene roadtrip

Aranka bundelde haar ervaringen en tips in ‘Een idioot groene roadtrip’, verkrijgbaar in de boekhandel en via www.eenidiootgroeneroadtrip.nl.

Meer groene adresjes
Voor weekendjes weg in NL: de groene vakantiegids. Goed speuren! Tussen de basic adresjes vind je geweldige boerderijen en kasteeltjes.

En buiten Europa
Het nieuwe Better Places waarbij je logeert bij locals. Het geld vloeit terug in de community en je hebt gegarandeerd een bijzondere ervaring.

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Aranka
Sluiten