Redactie
Redactie Columns 13 mrt 2015

Famme Fatale: Henriette Lohman

Henriette Lohman is moeder van twee kinderen (14 en 21), fotograaf die duizenden foto’s op haar naam heeft staan (van minister-president tot onze hoofdredacteur Muriel toen ze zwanger was) en heeft sinds kort een eigen datingsite. De datingsite KNDRNGEENBZWR is er speciaal voor single ouders.

Henriette is getrouwd geweest en 12 jaar na haar scheiding hertrouwd met haar liefde. Deze man heeft ze via een datingsite ontmoet. Ook hij heeft kinderen. Famme wil mee weten over haar website en hoe het is om een nieuwe liefde te vinden die ook kinderen heeft?

In de basis ben je fotograaf. Welk portret is je bijgebleven?
Grappig, want er schiet me gelijk één foto te binnen. Het is een portret van een verstandelijk gehandicapt meisje op een huwelijk, de dochter van het bruidspaar. Zij was niet in staat om oogcontact te maken door haar handicap. Het meisje was autistisch en leefde in haar eigen wereldje. Uiteindelijk heb ik, op die dag een foto gemaakt waarop ze recht in de lens kijkt. Deze foto is voor iedereen bijzonder geworden.

Waarom een datingsite voor alleenstaande ouders met kinderen?
Als je gescheiden bent, heb je uiteindelijk weer behoefte aan iemand waar je het gezellig mee hebt. Wanneer je kinderen hebt, is deze zoektocht niet eenvoudig. Je brengt niet alleen een nieuw persoon in je eigen leven, maar ook in dat van je kinderen. Op datingsites zie je toch vaak dat kinderen een bezwaar zijn en op die manier wilde ik geen relatie aangaan. Ik heb uiteindelijk mijn man ontmoet via internet, maar daar is dus wel een behoorlijke zoektocht door middel van dates met diverse mannen aan vooraf gegaan! Toen ik mijn man leerde kennen hebben we eerst samen afgesproken om elkaar beter te leren kennen, zonder de kinderen erbij (hij heeft twee kinderen, red). Pas toen ik dacht ‘dit is de moeite waard’, heb ik de kinderen erbij betrokken.

Aha, daarom dus je eigen datingsite!
Het leek me een goed idee om een speciale datingsite te starten waar het uiteraard gaat om de liefde, maar waar kinderen dus geen bezwaar zijn. Vandaar ook de naam. Het is geen must om kinderen te hebben om je in te schrijven, maar je moet wel openstaan voor een relatie met kinderen.

Hoe doe je dat, kinderen betrekken in je nieuwe relatie?
Als je kinderen nog jong zijn, kun je gaan daten in je kindervrije weekend zonder dat ze het door hebben. Zodra ze wat ouder worden hebben ze alles in de smiezen. Met als gevolg de vragen ‘mama, waar ga je naartoe?’ of ‘oooh, mama gaat daten!’. Pas als je denkt ‘nu heb ik echt een goed gevoel bij deze man’, dan spreek je met z’n allen af. Dat is best spannend, want je bent trots op je kinderen en heel blij met je nieuwe liefde. Nu moeten ze elkaar ook nog leuk gaan vinden. Laat ze elkaar leren kennen ook zonder dat je ertussen zit. Gelukkig ging dat bij ons goed.

Hoe hield je de ballen in de lucht als gescheiden moeder?
Dat was, zeker als freelance fotograaf, zwaar. Ik had geen negen tot vijf baan en ook geen vast salaris. Daardoor leef je een flexibel bestaan en moet je meeveren met datgene wat er op je pad komt. Soms is dat zwaar, maar het heeft mij hele leuke en mooie dingen gebracht. Dat is iets wat ik mijn twee meiden wil meegeven in het leven: dat je kansen moet creëren om deze vervolgens te pakken; dat je dingen gewoon moet doen en dan komt het wel goed. Pakt het toch anders uit, dan komt er ook altijd weer een oplossing. Daarom ben ik geen langetermijnplanner, in de praktijk loopt het toch vaak anders.

Wat heb je geleerd uit de periode dat je alleen was?
Dat ik in goed gezelschap ben met mezelf. Mijn nieuwe partner moest een aanvulling zijn in mijn leven en geen invulling. Ik merkte dat ik met dat gevoel veel rustiger mijn ideale man kon vinden en een nieuwe relatie aan kon gaan. En dat is gelukt! Daarnaast ben ik er trots op dat ik in die tien jaar als alleenstaande moeder veel mooie dingen met mijn dochters heb beleefd, dit koester ik de rest van mijn leven.

Waarom moeten mensen zich inschrijven op jouw datingsite?
Er zijn in Nederland een half miljoen single ouders, die op termijn ook weer toe zijn aan een leuke relatie. Wanneer je je als alleenstaande ouder inschrijft op KNDRNGEENBZWR, betekent dat natuurlijk niet dat je de volgende dag gelijk gaat trouwen. Alles begint met een eerste date, maar dan wel met de fijne wetenschap dat iedereen die zich op onze site heeft ingeschreven, zich openstelt voor kinderen. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden, wat ook mooie vriendschappen kan opleveren. Zo hebben we een eigen Filmclub, Eet- en Date-avondjes, een actuele uitagenda en een prikbord waar iedereen opmerkingen/vragen of tips kan achterlaten. Zo kan het gebeuren dat een opmerking je zo aanspreekt, dat je uiteindelijk verliefd wordt op iemand die nooit via je zoekprofiel op je pad was gekomen. Daar is mijn motto weer: kansen pakken.

Heb jij je huidige man gevonden via een datingsite? En hoe gingen jouw kinderen hier mee om? Wij zijn benieuwd!

Nog meer Famme Fatale’s? Lees dan het prachtige verhaal van Nelke die met haar gezin zeven jaar rondreist om haar zoon klaar te stomen voor zijn examen.

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Henriette Lohman
Sluiten