Redactie
Redactie Persoonlijk 16 januari 2015

Famme Fatale: Hyshil Sander

Hyshil Sander (31) is al van jongs af aan bezig met tekenen en sleept tegenwoordig de een na de andere grote opdracht binnen. Daarnaast is Hyshil trotse moeder van Lokelani (7). ‘Als ze later grote levensbeslissingen moet maken, hoop ik dat ze op zichzelf kan vertrouwen, omdat ze dat al jong geleerd heeft’.

Hyshil heeft dingen gedaan voor o.a. De Wereld Draait Door, ANNA+NINA, ELLE, Vogue en heeft sieraden ontworpen voor Lennebelle Petites. Een inspirerende vrouw met een immense fantasie. Famme klom in het potlood, uh de pen, en wilde meer weten over Hyshil als persoon, als illustrator en als moeder. Met als hamvraag: hoe ziet jouw dagelijkse droomwereld, werkmatig en moedertechnisch gezien, eruit?

Zo moeder, zo dochter?
Lokelani tekent, maar niet zoveel als ik. Daarbij dring ik het tekenen niet aan haar op. Ze heeft een grote fantasie en daar haal ik inspiratie uit. Zo had ze een keer een een gigantische beer getekend met op de buik twee openslaande deuren. ‘Het is een berenmuseum, mama.’ Dat vind ik te gek.

Wat tekende je als kind?
Ik tekende graag raamscènes. Dan deed ik alsof ik in een boom zat en tekende een kamer door het raam heen. Voornamelijk meisjeskamers. Heel gedetailleerd in de spullen die ze had. Ik vroeg me af wat voor leven ze zou hebben, wat ze aan had en hoe ze zou binnenkomen.

Ben je nu niet nog steeds een groot kind?
Ik vind het jammer om fantasie te linken aan je kindertijd. Dan lijkt het net of je zoiets kwijt kunt raken naarmate je ouder wordt. Door te blijven fantaseren, bewaak je je eigen onbevangenheid. Alhoewel mijn man me soms weleens uit mijn droomwereld moet halen. Maar ik ben niet naïef, ik kijk vooral met humor naar dingen.

Wat wil je Lokelani meegeven?
Het is belangrijk dat ze voor zichzelf leert denken. Dat ze haar geest openstelt voor alles, maar dat ze zich wel afvraagt ‘wat vind ík ervan?’. Door de input van social media en de techniek die voor je denkt tegenwoordig, vergeten we zelf te denken. Als ze later grote levensbeslissingen moet maken, hoop ik dat ze op zichzelf kan vertrouwen, omdat ze dat geleerd heeft. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ik een man heb die zegt: ‘doe alles wat je wil’ op werkgebied. Niet alleen heeft Lokelani een werkende moeder, maar gelukkig ook een vader die dit aanmoedigt. Elkaar laten doen waar we gelukkig van worden, is een belangrijke waarde binnen ons gezin. Dat bindt ons.

Hoe combineer je het moeder zijn met je werk?
Als freelancer kan ik mijn werk goed combineren met de zorg voor Lokelani, omdat ik mijn eigen tijd kan indelen. Heeft ze een voorstelling op school, dan ‘neem ik vrij’. Heb ik het idee dat ze mij extra nodig heeft, dan leg ik het werk even neer. Maar als ik aan het werk ben, dan ben ik ook echt aan het werk.

Waar stuit je tegenaan in het moederschap?
Geduld. Geduld is een schone zaak. In mijn geval een uitdaging. Vooral tussen 4 en 6 uur ‘s middags. ‘Morgen breng ik meer geduld op’, iets wat ik me iedere dag weer voorneem. Ik ben redelijk jong moeder geworden, ik was 24, en waar mensen in mijn omgeving redenen opsomden waarom ze nog niet aan kinderen moesten denken, vond ik het juist een reden om mijn leven een extra dimensie te geven. Mede door haar ben ik nog gepassioneerder gaan werken.

‘Ergens is ze trots, maar ik ben ook gewoon haar moeder.’

Hoe ziet ze jou als moeder?
Ooit zei ze dat ze zo blij was dat ze een jonge moeder had. Hierdoor zou ze langer een moeder hebben. Heel schattig. Toen ik bij ‘De Wereld Draait Door‘ zat, na aanleiding van een project, zat zij op het balkon. Na de uitzending keek ik naar boven en riep ze: ‘Goed gedaan mama!’. Ergens is ze trots, maar ik ben ook gewoon haar moeder. Ze heeft natuurlijk momenten dat ze me irritant vindt.

Waar droom je nog van?
Ik droom van een loopbaan vol ontmoetingen en ervaringen waardoor ik me kan blijven ontwikkelen en verbreden. Alles wat ik nu doe, iedereen die mij inspireert, zie ik als onderdeel van mijn ontwikkeling. Alles wat op je pad komt, voegt toe aan wat je daarna doet. Het lijkt me bijvoorbeeld fantastisch om mijn verzamelde ervaringen om te zetten in iets zichtbaars, in een film, bijvoorbeeld. Ik heb altijd gezegd: ‘als ik 40 ben, ga ik een film maken’.

Wat inspireert je?
Laatst ontmoette ik toevallig een meisje die haar proefschrift schrijft over met HIV besmette kinderen en wat dit lichamelijk en geestelijk met ze doet. Ik mocht haar proefschrift illustreren. Iets wat ongebruikelijk is voor mij om te doen, maar waar ik tegelijkertijd veel van heb geleerd. Op deze manier hoop ik bij te dragen aan de zichtbaarheid van haar onderzoek en draagt zij bij aan een mooie ervaring.

Wat is het mooiste aan moeder zijn?
Het geeft alles in je leven meerwaarde. Als ik iets maak, zeg of doe, hoop ik dat zij er iets uithaalt. Het is niet zo dat ik alles alleen maar voor haar doe, maar om samen met mijn man te kijken naar hoe je kunt bijdragen aan haar ontwikkeling, dat vind ik ontzettend mooi.

Meer weten over Hyshil en haar werk? Neem dan een kijkje op haar website en laat je meeslepen in haar fantasiewereld.

Meer Famme Fatale?
Madelijne Kool
Astrid van der Hoeven
Iris Ponsen
Elisa Nuij
Aranka van der Pol
Eliëtte van Heusden

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Hyshil Sander
Sluiten