Redactie
Redactie Columns 9 jan 2015

Famme Fatale: Madelijne Kool

Je hart volgen, daar weet Madelijne Kool (44) alles van. Ze had een succesvolle carrière in de reclamewereld, maar gooide het roer om en koos begin 2014 voor cabaret en zang. Haar eerste theatervoorstelling, ‘De Geluk App’, haalde de finale van het Utrechts Cabaret Festival, ze schreef een boek en bracht een single (met John Ewbank) uit, een ode aan het moederschap. Want ja, Madelijne is ook moeder van vier opgroeiende dochters: Muze (13), Mare (10), Mint (9) en Mella (6).

Cabaretier, schrijfster, (stem-) actrice, reclamemaker, songwriter én zangeres. Hoe kan één vrouw nou zoveel rollen vervullen?
Nou, daar groei je gelukkig langzaam in. Van jongsaf aan hield ik van schrijven en dat doe ik nog steeds. Ik geniet ervan als ideeën werkelijkheid worden. Als cabaretier en liedjesschrijver ben je vrij om te maken wat je wilt, als reclamemaker werkt het natuurlijk anders: dan krijg je in opdracht, een zak(je) geld om daar vervolgens iets moois van te maken. Twintig jaar geleden wilde ik graag naar de Toneelschool. Daar riepen ze dat ik op dat moment te weinig levenservaring had. Ik mocht terugkomen, maar dat kwam er niet meer van. Ik was afgestudeerd en had een leuke baan. Een rit van twintig jaar leidde me tot hier.

Je gooide het roer compleet om, waarom nu pas?
Ik werkte bij grote reclamebureaus en richtte vier jaar terug ook mijn eigen reclamebureau op. Naast de ideeën die ik in opdracht bedacht, schreef ik maandelijks liedjes voor de Disney Boeken Club en volgde er een eigen theatervoorstelling. Samen met Richard Kemper en componist Andre Pouwer schreef ik ‘De Geluk App’ waarin ik predikte dat je moet doen waar je gelukkig van wordt. Dat moest ik zelf ook maar eens doen. Dat was wel een soort uit-de-kast-kom-moment. Dat klinkt misschien gek, maar als je van binnen een zekere drang voelt, moet het er toch uit. Het verhaal wat ik nu op het podium vertel, had ik twintig jaar geleden nooit kunnen vertellen.

Je hebt vier opgroeiende dochters, hoe houd je toch balans tussen werk en privé?
Dat is en blijft hartstikke ingewikkeld, dat geef ik eerlijk toe. Er is geen standaard oplossing. Ik ben nu wel meer thuis dan vroeger en probeer met elk kind apart iets te doen. Even samen boodschappen doen, het hoeft niet ingewikkeld. Ik geniet ervan wanneer we met z’n allen aan tafel zitten en probeer wat vaker mijn telefoon weg te leggen. Maar het blijft lastig. Ik schrijf vanuit huis, maar ben ‘s middags vaak weg en geef ‘s avonds regelmatig voorstellingen. In de ochtend sta ik dan wel weer broodtrommels te vullen, dat hoort er gewoon bij.

Wat wil je je dochters meegeven?
Ik zeg altijd: ga iets doen in je leven waar je gelukkig van wordt en zorg dat je zelfstandig bent, zodat je nooit aan je man hoeft te vragen of je een nieuwe jurk mag kopen. Ik vind zelfstandigheid belangrijk. Ook vind ik het belangrijk dat mijn kinderen andere mensen respecteren, niet te snel oordelen en weten dat het nooit kwaad kan om af en toe tot tien te tellen. Dat zijn misschien standaard dingen, maar als ik dát mijn dochters bij kan brengen, ben ik wel blij!

Geluk speelt een sleutelrol in je werk, je spreekt zelfs over een ‘geluksgarantie’. Dat klinkt veelbelovend…
Ik ben geen cabaretier die mensen wil ontregelen op een ongemakkelijke manier, ik wil mensen een goed gevoel geven. Dat kan in het theater, in groepsverband, maar ook met liedjes. Eén van de mooiste complimenten die ik kreeg, was een mevrouw die zei dat ik woorden gaf aan een gevoel waar ze zelf de woorden niet voor kon vinden. Mooier kan het toch niet? Deze maand breng ik een boek uit met geluksbonnen. Met deze bonnen geef je een ander het mooiste wat je hebt: tijd en aandacht.

Wat kunnen wij van jou leren?
Wat geluk is, kan ik niet voor anderen bepalen. Het valt me op dat veel mensen niet zozeer geluk zoeken, maar bezig zijn om ongeluk van zich af te duwen. Dat doe ik zelf ook! Helaas laten we in een poging alles te controleren ook kansen liggen. Soms beleef je een heel gelukkig moment zonder het zelf te weten, dan komt het besef pas achteraf. Aan moeders (en mezelf) zou ik willen meegeven: haal het woord ‘schuldgevoel’ uit je systeem. Je hoeft niet perfect te zijn. Doe waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt, dan heb je een stuk meer te geven.

Winnen

Wil jij het nieuwe jaar ook inluiden met een fijne dosis geluk? Famme mag een paar leuke dingen weggeven:
– 2×2 kaarten voor ‘Kool aan de Gang met Geluk’ in de Rijswijkse Schouwburg (16 januari)
– 2×2 kaarten voor de show in Theater K13 in Velp (29 januari)
– 5 exemplaren van ‘Het Kleine Grote Geluk Boek’, het boek met geluksbonnen waar Madelijne over sprak

Wil jij kans maken op één van deze prijzen? Stuur dan een mailtje met je adresgegevens en welke prijs je wilt winnen naar [email protected] o.v.v. ‘Geluk’. Winnaars krijgen een reactie via e-mail.

‘Kool aan de Gang met Geluk’: geregisseerd door Erris van Ginkel & onder muzikale begeleiding van Amir Swaab.
Fotocredits: Vicky Keulen (Vickygraphics) & Gerke Vegelien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Madelijne Kool
Sluiten