Redactie
Redactie Persoonlijk 21 feb 2015

Famme Fatale: Nelke van Aspert

Pepeijn (13) kan in Nederland zijn diploma niet halen. En dus zit er volgens moeder Nelke maar één ding op: op wereldreis en zelf zorgen dat hij dat diploma haalt. Inge sprak Nelke voor de rubriek Famme Fatale.

Afgelopen jaar verkochten ze hun boerderij en haalden ze de kinderen van school. Op dit moment leggen ze vanuit hun tijdelijke vakantiehuis in Hoek van Holland de laatste hand aan de bouw van een ruim 10 meter lange truck(!) waarin het vierkoppige gezin Giezen & Van Aspert (inclusief twee honden) de komende zeven jaar zal leven. Het doel: terugkomen en zoon Pepeijn (13) zien slagen voor zijn VMBO-TL diploma…

Klassiek autisme

Volgende maand beginnen ze aan hun wereldreis die via Afrika, het Midden-Oosten en India naar ‘waar dan ook’ leidt. Er is geen enkele haast: de terugkomst staat gepland voor april 2022. Want dat diploma halen, dat is in Nederland niet mogelijk, vertelt Famme Fatale moeder Nelke van Aspert (50). ‘Klassiek autisme’ luidde de diagnose die de 13-jarige Pepeijn Giezen in 2011 kreeg. Op zich ‘overkomelijk’ – in Nederland lopen duizenden kinderen met dezelfde diagnose rond. Voor hen is speciaal onderwijs, waardoor ze middels gerichte begeleiding de kans krijgen hun diploma te halen.

Dealbreaker

Niet voor Pepeijn. Want Pepeijn heeft een ernstige spellingsstoornis. Niet te verwarren met dyslexie, tekent Nelke aan. Lang verhaal kort: omdat het voor Pepeijn onhaalbaar is een 6 te scoren voor Nederlands, kan hij nooit een middelbare schooldiploma halen. Ironie alom: Pepeijn is enorm goed in exacte vakken – zoals autistische kinderen vaak zijn – als je het vak Nederlands wegdenkt staat hij gemiddeld een 8+. Voor het gezin zat er maar één ding op: weg uit Nederland. ‘Land van hokjesgeest, labelen en niet out of the box-kunnen of durven denken’, aldus Nelke. Ze is er na jaren intensieve therapie en een heleboel kastjes en muren klaar mee. Thuisonderwijs via de Wereldschool is het antwoord: Pepeijns VMBO-opleiding van vier jaar wordt over zeven jaar uitgesmeerd.

‘Beide jongens vallen buiten de boot. In Nederland moet je eigenlijk zijn zoals mensen graag willen dat je bent’

Het verhaal is eigenlijk nóg een tikkeltje schrijnender: alsof de extra zorg voor Pepeijn niet genoeg is, loopt ook jongste zoon Romeq tegen nogal wat muren op. Waar Pepeijn met zijn autisme ‘aan de onderkant’ afwijkt van de maatschappij, dartelt Romeq als A++ leerling met een IQ van 128 aan de bovenkant van het ‘anders zijn’. Romeq werd jarenlang stelselmatig gepest, tot EMDR-therapie aan toe. “Beide jongens vallen buiten de boot. In Nederland moet je eigenlijk zijn zoals mensen graag willen dat je bent. Als je anders bent, iets anders aanhebt of anders doet, steek je al gauw met je kop boven het maaiveld uit. Onze zonen kunnen in dit land gewoon niet zichzelf zijn,” aldus Nelke.

Global citizens

Het gezin woonde al eerder in Dubai, van waaruit Nelke en man Frans een goedlopend bedrijf runden. Reizen is altijd een grote passie geweest – in hun jonge levens zagen de broers al heel veel verschillende landen, culturen en mensen. “Op reis zijn mijn zonen zichzelf. Door contact met andere culturen, mensen en dieren zijn ze daar veel beter toe in staat.‘Onderweg’ is voor hun meer thuis dan in Brabant waar we hiervoor woonden.”

‘Een maand voor het reguliere eindexamen, keren we terug naar Nederland’

Sinds januari is Nelke begonnen met thuisonderwijs via de Wereldschool: Pepeijn is net begonnen aan groep 8 (hoewel hij al in de tweede klas van de middelbare school had ‘moeten’ zitten), terwijl Romeq eveneens in groep 8 zit en daarnaast (online) de talentenklas van het Gymnasium volgt. Dat laatste blijft hij op reis gewoon doen. In april 2022, een maand voor het reguliere eindexamen, keren we terug naar Nederland en dan doen beide jongens examen: Pepeijn voor zijn VMBO-TL (mondeling) en Romeq voor zijn gymnasiumdiploma.

De droom

“Bovenal: dat mijn zonen kunnen doen wat ze graag willen, zonder beperkingen. Dat ze zichzelf mogen zijn, leren geloven in zichzelf en weten dat ze er mogen zijn. Dat rotsvaste vertrouwen in zichzelf hebben ze nu minder. Ik hoop dat ze leren blij te zijn met zichzelf. Dat is mijn droom. En die diploma’s natuurlijk!”

Volg de Famme Fatale Nelke en de hele familie Van Aspert op reis via hun Facebookpagina 1World4Travel.

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Nelke van Aspert
Sluiten