Eva Dusch
Eva Dusch Body 13 jun 2015
Leestijd: 6 minuten

Famme Fatale: Rens Kroes

Rens Kroes (28) behoeft in 2015 nog maar weinig uitleg. Ze schopte het binnen een jaar tot succesvol blogger en health coach; haar eerste boek staat onafgebroken in de De Bestseller 60 en ze heeft inmiddels duizenden followers op Instagram. Geen slechte prestatie voor iemand die de dertig nog moet aantikken. En dat succes wordt deze maand nog eens dik onderstreept met de komst van haar tweede boek Powerfood- van Friesland naar New York en de opening van haar eerste pop-up restaurant. Over power gesproken…

Toch ziet Rens Kroes zichzelf niet als powervrouw. Nee, ze is ‘gewoon zichzelf’. Maar zoveel jonge vrouwen tegelijkertijd in beweging krijgen om gezond te eten, dat is een heuse prestatie. Hoe doe je dat? Waar begin je? Wat zijn je drijfveren? En vooral: hoe pak je het aan wanneer iedereen met hoge verwachtingen uitkijkt naar elke nieuwe stap die je maakt? Tijd voor een belletje naar thuisfront Kroes.

Wat maakt je nieuwe boek anders dan de vorige?

‘De look en feel is hetzelfde, en de powerfoods staan weer centraal. Maar het zit vol met nieuwe recepten! Na mijn vorige boek kreeg ik zoveel inspiratie voor gerechten, dus besloot ik een nieuw boek te maken. Dat had ik zelf eerlijk gezegd ook niet voorzien. De focus ligt nu vooral op Friesland en New York; ik breng deze twee keukens samen. Zoals de Nederlandse poffertjes met Amerikaanse cranberrysaus.’

Waarom neem je ons dit keer mee naar New York?

‘Die stad geeft me heel veel inspiratie. Mijn basis ligt in Friesland en mijn ouders hebben mij ontzettend veel kennis over eten meegegeven, maar toen ik in New York woonde ben ik een nog veel rijker mens geworden op voedingsgebied. Ze hebben daar ontzettend veel vegetarische en veganistisch restaurants. Dat zie je in Nederland nu ook. We lopen niet meer zoveel achter als het op voedingstrends aankomt.’

Wat vind je van de toenemende kritiek op superfoods?

‘Ik gebruik ze, maar ze zijn niet mijn hoofdingrediënt. Mij draait het vooral om onbewerkt en gezond eten, dus eten waar je lichaam blij van wordt. Alles heeft z’n eigen werking. En bij gezond eten horen ook superfoods, dus ik blijf het aanraden. Superfoods zijn nu heel commercieel, maar het wordt wel minder hoor. Straks zien we ze niet meer als uitzondering, maar als vanzelfsprekend onderdeel van ons eten. Avocado’s waren tien jaar geleden ook superfoods en kijk waar we nu zijn…’

Het lijkt voor de buitenwereld soms alsof alles je zo komt aanwaaien…

‘Misschien denken mensen dat, maar dat voelt niet zo voor mij. Ik werk keihard en non-stop voor alles wat ik tot nu toe bereikt hebt, vooral in zo’n periode als nu waarin mijn nieuwe boek is uitgekomen. Soms denk ik zelfs: ik moet meer ontspannen en een coach vinden die mij eens gaat begeleiden in plaats van andersom. Maar natuurlijk, ik heb wel enorm veel geluk gehad met alles en daar ben ik me zeker bewust van. Ik besef me maar al te goed dat ik heel gelukkig en gezond ben. Soms moet ik mezelf zelfs knijpen met alles wat er gebeurt.’

Hoe ziet jouw programma eruit de komende tijd?

‘Veel sporten, interviews geven, bloggen en schrijven. En natuurlijk breng ik veel tijd door in de keuken. Ik sta nooit in de keuken zonder te werken. Al ben ik gewoon een recept aan het uitproberen, ik schrijf al mijn probeersels altijd op want misschien wordt het wel een heel goed recept wat in mijn boek past. Naar het buitenland? I wish (lacht). Nu ik mijn eigen bedrijf run in Amsterdam heb ik helemaal geen tijd om naar het buitenland te gaan.’

Heb je nog wel tijd om te ontspannen?

‘Weinig. Tussen alle werkzaamheden door zorg ik wel voor kleine ontspanmomenten. Nu mijn boek uit is en alles zo goed gaat, dat is bijvoorbeeld een moment om te vieren. Dus ik ga straks lekker eten met vrienden. Natuurlijk haal ik ook wel eens een nacht door, maar dit gaat meestal niet gepaard met heel veel drank. Ik ben wel een crazy person dat veel uitgaat, maar balans is belangrijk.‘

Zie jij jezelf als een powervrouw?

‘Het klinkt gek, maar ik zie mezelf gewoon als mezelf. Ik heb nu mijn eigen bedrijf, maar ik moet nog veel leren. Alle verantwoordelijkheid ligt nu op mijn schouders, dat is spannend. Als iets niet goed gaat, dan word ík daar op aangekeken. Van mijn ouders heb ik vooral de kennis en het sociale aspect meegekregen. Gelukkig kan ik op zakelijk vlak mijn vriendje om advies vragen, hij is econoom. Het leukste van zelf ondernemen is vooral de ruimte voor creativiteit, ik kan alles doen wat ik wil.’

Welke gezonde dingen schotel je kleine kinderen, zoals je nichtje en neefje, graag voor?

‘Mijn powerfoods en zo puur mogelijke gerechten zijn belangrijk. Phyllon is bijvoorbeeld dol op power grass. Mijn zoete-aardappelbrownies of pepernoten doen het ook altijd goed. Ik kan het aanraden om kinderen zo vroeg mogelijk van alles te laten proeven, dan heb je de grootste kans dat ze heel veel eten lekker gaan vinden. Houden ze niet van groenten? Maak een lekkere smoothie met veel groenten en banaan. En betrek ze bij het boodschappen doen en koken, dit maakt ze bewust van wat ze eten.’

Je leven is afgelopen jaar in een enorme stroomversnelling geraakt. Heb je soms het gevoel dat je geleefd wordt?

‘Zeker, dat heb ik de laatste tijd heel vaak zelfs. Dan moet ik de rust vinden om ook bewust van mijn succes te kunnen genieten. Die bewustwording is heel belangrijk voor mij. Soms moet ik mezelf echt even knijpen om het allemaal te beseffen. Zoals vorige week, toen ik langs ging bij mijn nieuwe pop-up restaurant in Amsterdam. Ik heb er zo lang aan gewerkt en nu staat het er allemaal. Waanzinnig!’

Wanneer kunnen we jouw 24-kitchen verwachten?

‘Nou, ik ben stiekem al bezig met video’s opnemen om iets vergelijkbaars neer te zetten. Het komt niet op tv, maar zal online verschijnen. Het zal over ongeveer een maand te zien zijn, dus jullie moeten nog even wachten helaas.’

Op deze jonge leeftijd leef je al je droom. Wat valt er nog te wensen?

‘Oh, zo veel! Mijn ideaalbeeld is om mensen nog heel lang te blijven stimuleren om gezond te eten. Zo lijkt het me fantastisch om met scholen samen te werken en te kijken wat er mogelijk is qua voeding. Maar ook hoe we gezonde voeding goedkoper kunnen maken. En daarnaast wil ik nog veel meer boeken en filmpjes maken. De focus ligt vooralsnog op Nederland, maar ik ben inmiddels ook bezig met dingen in België en een Engelse vertaling van mijn eerste boek.’

Het nieuwe boek van Rens Kroes Powerfood- van Friesland naar New York is nu overal verkrijgbaar. Nieuwsgierig geworden? Maak deze zoete-aardappelbrownies uit Rens’ nieuwe boek!

Op de hoogte blijven van al haar culinaire avonturen? Volg Rens op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Famme Fatale: Rens Kroes
Sluiten