Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 8 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Famme Helpt: hoe schrijf en publiceer ik een boek?

Net als één miljoen andere Nederlanders, heeft Lisanne de ambitie om een boek te schrijven. Maar… hoe pak je zoiets aan?

Vraag

Lisanne (36): ‘Ik heb een bijzonder levensverhaal en ik wil daarover schrijven. Maar ik heb eigenlijk niet echt een idee hoe dat werkt. Hoe doe ik dat en hoe vind ik een uitgever? Kun je leven van schrijven?’

Schrijfster Maria Genova heeft diverse succesvolle boeken op haar naam staan:

1. Zoek een originele invalshoek

Maria: ‘Zoek een originele invalshoek, iets dat niet al vaak gedaan is. Bij mijn eigen debuut verbaasde ik me dat er in Nederland alleen maar zware boeken over het communisme waren verschenen. Ik had juist een heel gelukkige jeugd in communistisch Bulgarije. Dus ik besloot een humoristisch boek over het leven van de gewone man te schrijven. Mede vanwege de originele invalshoek wilden vier uitgevers ‘Communisme, sex en leugens’ uitgeven. Later vertelde een onbekende vrouw me haar levensverhaal en ik dacht meteen: dit verhaal over vrouwenhandel en samenwonen met een pooier hoor je niet vaak, dit kan een aangrijpend boek worden. ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ werd inderdaad een bestseller.’

2. Kijk of er genoeg interessante wendingen in het verhaal zitten

‘Als je een goed boek wilt schrijven, vraag je dan af: kan dit de lezer 200 pagina’s boeien? Er moeten veel interessante wendingen in het verhaal zitten. Ik ontvang geregeld voorstellen van lezers, waarbij ik denk ‘heftig, maar al na dertig pagina’s wordt het meer van hetzelfde.’ Soms krijg ik wel een verhaal toegestuurd waarbij ik denk: dit is anders, dit blijft spannend. Voorbeeld: toen Angel me haar aantekeningen stuurde hoe ze misbruikt was en hoe de jeugdzorg faalde, dacht ik na elke pagina: ‘nu kan het niet erger worden’, en werd het wél alleen maar erger. Samen met haar schreef ik ‘Het Duivelskind’ dat vrijwel meteen op de Nederlandse en Belgische bestsellerlijst terechtkwam.’

3. Do’s en don’ts

‘Ik krijg veel manuscripten toegestuurd en dan zie je op hoeveel verschillende manieren beginnende schrijvers de mist in gaan. Veelgemaakte fouten:

– Van tegenwoordige naar verleden tijd en terug springen
– Het vertelperspectief vergeten. Wil je in de ik-vorm of in de zij-vorm schrijven? Als je twijfelt, schrijf het eerste hoofdstuk in beide vormen om te kijken wat beter werkt.
– Zijwegen die niets met de rode draad te maken hebben
– Vertellen wat er gebeurd is. Laat het zien. Werk belangrijke scènes goed uit, schrijf beeldend en niet alsof je een verslag schrijft.
– Het samenvatten van dialogen. Laat je personages met elkaar praten, zodat de lezer hun stem kan horen
– Van de hak op de tak springen. Vooral bij waargebeurde verhalen is dat een valkuil, je kent het verhaal goed, maar voor de lezer zijn sommige sprongen te groot.
– Te weinig geschrapt. Minder is vaak meer. Elke scène die het verhaal niet vooruit helpt, kan weg.

4. Zoek uit bij welke uitgever je boek past

‘Kijk naar welke uitgevers soortgelijke boeken uitgeven. Als je enkele uitgevers hebt gevonden, google op ervaringen met die uitgevers. Pas op: er zijn steeds meer kleine louche uitgevers op de markt. Heb je je manuscript opgestuurd met een korte samenvatting (een synopsis) van de inhoud en een begeleidende brief, dan duurt het vaak drie maanden voordat je een reactie krijgt. Daarna duurt het vaak nog een jaar voordat je boek verschijnt. Begin meteen aan een nieuw boek, dan ben je zo geïnspireerd bezig dat het wachten minder lang duurt.’

5. Blijf realistisch over de verdiensten

‘Als je het voor het geld doet, dan kun je beter een ander vak kiezen. De meeste schrijvers krijgen 10 procent van elk verkocht boek, 40 procent gaat naar de boekhandel, 50 procent naar de uitgever. Bij kleine uitgevers krijg je vaak een hoger percentage, maar verkoop je minder boeken, dus daar schiet je uiteindelijk niets mee op. Waar je wel aan kunt verdienen, zijn schrijverslezingen. Sinds mijn boek ‘Komt een vrouw bij de [email protected]’ een hit is geworden in het bedrijfsleven, kan ik van mijn boeken leven. Ik geef soms tien lezingen per maand. Maar niet elk onderwerp leent zich voor lezingen, daar moet je realistisch in zijn.’

6. Word eventueel je eigen uitgever

‘Uitgeven in eigen beheer kan iedereen en het kost niet veel. Op zich is er niets mis met een boek in eigen beheer of bij een POD (printing-on-demand)-uitgever. Zorg wel voor een goede redactie! Een boek vol tikfouten neemt niemand serieus en ook inhoudelijk moet het allemaal kloppen.’

Lees ook: 5 redenen om vandaag nog je notitieboek vol te schrijven >

Maria geeft ook kosteloos advies aan beginnende schrijvers. Kijk hiervoor én voor haar boeken op haar site.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Famme Helpt: hoe schrijf en publiceer ik een boek?
Sluiten