Redactie
Redactie Lifestyle november 17, 2015

Famme Test: de beste koptelefoons voor muzikaal vertier (én gewenste stilte)

Een goede koptelefoon, dat gaat bij Famme gepaard met een niet al te bescheiden eisenlijst. We gaan voor een fijn design, zachte kussentjes en uiteraard een loepzuiver geluid. En noise cancelling (dus dat hij geluid uit je omgeving wegfiltert), dat komt soms belachelijk goed uit met jengelende kinderen.

We namen de proef op de som en liepen een week lang rond met allemaal een eigen exemplaar op de oren. Checklijst in de hand en muziek op play.

Maaike test de Beats by Dre Studio MK2

Prijs €232,99

Wat luisteren we? Lilly Wood and The Prick – Prayer in C
Hoe ziet hij eruit? Mooi ding, ik houd niet van onnodige opsmuk en al helemáál niet van kleuren. Met deze koptelefoon kan ik mijn lol op, hij is simpel maar stijlvol in donkerzilver met donkergrijs. Want.
Stylish? Ja dus. Heel. Voor het ontwerp alleen zou ik hem al op mijn verlanglijstje zetten. Er zit ook een handig (hard) opbergtasje bij, ideaal voor sloddervossen zoals ik (god knows hoeveel koptelefoons ik al naar de filistijnen heb geholpen door ze in mijn tas te kwakken zonder bescherming).
Noise cancelling? Ik hoor nog wel geluiden van buiten, maar ze klinken vrij dof en ver weg. Ik zou deze koptelefoon niet op de fiets dragen, laat ik het zo zeggen.
Geluidskwaliteit? Laat ik beginnen met het feit dat ik qua koptelefoongeluid (nog) geen fijnproever ben, maar gezien mijn normale manier van geluidsconsumptie: ik vind hem echt fijn. Helder geluid – ook lekker fris in de hoge klanken -, heel redelijke bas, lekker diepe drums, I like it!
Zit-ie lekker op je oren en hoofd? Jazeker, geen klachten. Het lijkt wel een soort dekbed voor je oren, heerlijk.
Handigheid? Het is een nogal rechttoe rechtaan toestel, hoefde je hem bijvoorbeeld niet op te laden, maar sluit hem gewoon aan op je – in mijn geval – iPhone om muziek te luisteren.
Prijs/kwaliteit? Ik heb geen idee van de prijs? Als-ie boven de €200 is, vind ik hem behoorlijk aan de prijs en verwacht ik eerlijk gezegd wel dat ie nóg beter geluiden van buiten wegfiltert.

Lizette test de Parrot Zik 2.0

Prijs €349

Wat luisteren we? Lucas Hamming – Never let you down
Hoe ziet hij eruit? Hij is eh, geel. Héél geel. Ik vind een kleurtje wel leuk, maar dit is iets teveel van het goede. Ook vind ik hem er nogal groot en log uitzien.
Stylish? Nope. De kleur is veel te geel naar mijn smaak. Daarnaast heb ik een heel klein, smal hoofd en vind ik dit een gevalletje ‘koptelefoon waar ga je met het meisje naartoe’.
Noise cancelling? Als je hem op hebt kun je nog redelijk veel horen, maar niet zo veel dat het de muziek verstoort. Ik vind dit op zich wel fijn, vooral als ik op de fiets zit bijvoorbeeld.
Geluidskwaliteit? Niet al te best. Ik heb best wat koptelefoons versleten en het geluid wat uit deze komt klinkt nogal schel. De lagen van de muziek zijn niet goed van elkaar te onderscheiden waardoor het geheel wat vlak wordt.
Zit-ie lekker op je oren en hoofd? Hij sluit goed aan op je hoofd en zakt niet af als je je hoofd beweegt. De oorstukken zijn fijn zacht.
Extra snufjes? Er zit een volumeregelaar op één van de oorstukken. Heel handig voor als je snel even het volume wilt aanpassen. Wel moet je erg hard drukken.
Prijs/kwaliteit-verhouding? Ik vind dat je te weinig kwaliteit krijgt voor deze prijs. De volumeknopjes op het oorstuk werken niet altijd goed en het geluid is ook niet je-van-het. En dat is toch waar je ‘m voor aanschaft.

Eva test de Bose Quietcomfort 25

Prijs €299

Wat luisteren we? Raury – CPU
Hoe ziet hij eruit? Groot en wit. Een vrij mannelijk en groot model vind ik zelf, maar voor de rest is-ie gelukkig heel clean en simpel.
Geluidskwaliteit? Fantastisch! Je hoort alleen de muziek en het geluid is heel diep, krachtig, gelaagd en gebalanceerd. Elke muzieksoort komt hiermee tot zijn recht, want fijn is met mijn uiteenlopende muzieksmaak.
Stylish? Nee, niet per se. Je doet ‘m niet op om er de blits mee te maken, maar puur voor het goede geluid.
Noise cancelling? Absoluut. Je hoort bijna niks meer met deze koptelefoon op, want bijna alle omgevingsgeluiden worden vrijwel volledig weggefilterd.
Zit-ie lekker op je oren en hoofd?
Ja, het is een over-ears exemplaar. Ook lekker warm straks in de winter, want ik luister vooral muziek (of bel) op de fiets. Hij zit ook strak genoeg op mijn hoofd en zakt niet af (iets waar ik een hekel aan heb).
Handigheid? Deze koptelefoon heeft een een microfoon en afstandsbediening in de kabel zitten waardoor je makkelijk van muziek kunt switchen of telefoongesprekken kunt voeren.
Prijs/kwaliteit-verhouding? Ik vind dit een flinke prijs en dit ga ik zeker voelen in mijn portemonnee, maar in de range aan kwalitatief goede koptelefoons mag je ook wel zo’n prijs verwachten. Plus, je krijgt wel echt waar voor je geld (hoelang hij meegaat moet natuurlijk nog blijken) en ik kan niet zonder mijn koptelefoon.

Muriel test de Bowers & Wilkins p3

Prijs €199

Wat luisteren we? Nicky Jam & Enrique Iglesias – El perdón
Hoe ziet hij eruit? Klein, rood, slank, subtiel en vrouwelijk model.
Geluidskwaliteit? Redelijk. Ik ben een over-ear headphone gewend, dus ik moet even wennen. Het geluid komt wel lekker binnen en als je (zoals ik) geen muziekfreak bent. Het geluid is van prima kwaliteit.
Stylish? Ja. Geschikt voor vrouwen met een volle tas en drukke agenda die even willen ontsnappen aan de hectiek en willen genieten van een lekker deuntje. Niet voor muziekfreaks die ultiem geluid willen hebben.
Noise cancelling? Nee.
Zit-ie lekker op je oren en hoofd? Ja, als je geen over-ears exemplaar prefereert zit hij heerlijk. De verstelbaarheid is prima.
Handigheid? Hij is opvouwbaar tot een klein pakketje dat in een rode hard case prima in je tas schuift. Simpel en doeltreffend.
Prijs/kwaliteit-verhouding? Hij is aan de prijs voor een fijne huis, tuin en keuken-koptelefoon, maar ik vermoed dat andere vergelijkbare exemplaren wel minder van kwaliteit zijn. En het stapje hoger naar meer kwaliteit zie je ook weer terug in een nog hogere prijs. Ergo: aan iemand die meer wil dan een oortje (maar denkt dat bas&drum de combinatie is van een jongen met een muziekinstrument) zou ik hem zeker aanraden.

Zo fijn! De beste muziek om bij in slaap te vallen>

Reageer op artikel:
Famme Test: de beste koptelefoons voor muzikaal vertier (én gewenste stilte)
Sluiten