Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Beauty 27 oktober 2015

Famme test: ‘Ik droeg een week geen make-up en voelde me zo…’

Elke ochtend hetzelfde ritueel: mascara, een streep eyeliner, en op mijn lippen een beetje Vaseline. Eventuele wallen laat ik binnen no time verdwijnen met een beetje concealer. Veel make-up doe ik niet op, maar een hele week rondlopen zonder leek me verre van fantastisch. Ik ging de uitdaging aan…

Laten we maar aftrappen met een vergelijkingsfoto. Links zonder, rechts met make-up:

Maandag

Mijn wekker gaat en ik weet precies hoe laat het is. Ja, zeven uur, maar ik realiseer me direct dat ik vanaf vandaag een week lang geen make-up mag dragen. Ik heb er absoluut geen zin in. Wel kan ik vijf kostbare minuten langer in bed blijven liggen (voordeel numero uno!) wat ik heerlijk vind. Als ik mij in de spitstrein richting Amsterdam begeef heb ik het idee dat iedereen die naar me kijkt denkt: goh, zou ze er altijd zo onverzorgd uitzien? ’s Avonds als ik thuis kom vraag ik aan mijn vriend of hij iets aan me ziet. ‘Iets met je haar…?’ Als ik hem over mijn challenge vertel zegt hij alleen ‘ooo joh’. Alsof dat alles is. Gelukkig is dag één voorbij.

Dinsdag

Die extra vijf minuten in bed zijn er vanochtend per ongeluk tien geworden, waardoor ik moet racen. Ik trek een simpele trui aan, want de leuke outfits bewaar ik voor als ik me weer mag opdoffen. Omdat ik niet lekker wakker kon worden heb ik de hele ochtend dikke ogen. Naar mijn idee dan, want Muriël vindt dat ik er ‘goed uitzie’ zo zonder make-up. Als ik mezelf op de terugweg per ongeluk aanstaar in het raampje van de metro denk ik daar toch echt even anders over. Ik hoop maar dat het snel volgende week is.

Woensdag

Het regent als ik op mijn fiets stap. Het eerste wat ik denk is hoe ik mijn eyeliner tegen deze vorm van milieuagressie moet beschermen. Ha! Geen eyeliner, dus geen paniek (voordeel numero twee!). Lachend kijk ik naar de vrouw op de fiets die met man en macht haar gezicht probeert te beschermen tegen de nattigheid. Ik merk dat ik veel minder met mijn blotebillengezicht bezig ben. Maar als ik ’s avonds met mijn boekenclubje samen ben verontschuldig ik me wel even voor mijn voorkomen. Totale onzin, volgens hen.

Donderdag

Vandaag ben ik voorbereid op nog meer regen, dus heb ik mijn zeer seksloze (The North Face) regenjas aangetrokken. Toen ik mezelf in de reflectie van de trein zag had ik daar meteen spijt van. Ik lijk wel een jongetje, dacht ik. En natuurlijk hadden alle vrouwen die ik tegenkwam in de trein en onderweg de mooiste trenchcoats en parka’s aan… Gelukkig hoefde ik de rest van de dag geen jas meer aan (behalve in die rot trein dan), dus heb ik me verder niet zo druk gemaakt over mijn voorkomen.

Vrijdag

Ik vind deze week nu wel héél lang duren. Vanmorgen had ik echt zin om mascara op te doen. En een beetje concealer onder mijn ogen. Maar ik heb me ingehouden. Ik merk dat nu ik dit opschrijf ik een beetje chagrijnig word. Nog twee dagen…

Zaterdag en zondag

Ik heb deze twee dagen samengevoegd omdat ze eigenlijk precies hetzelfde uit zagen: saai. Ik moest dit weekend noodgedwongen besteden aan het leren van hertentamen van volgende week, dus ik ben mijn huis niet uit geweest. Normaal gesproken vind ik het heerlijk om op zulke dagen geen make-up te dragen, maar dit weekend kon ik niet anders dan verlangend naar mijn make-uptasje kijken. Écht waar, ik ben zo blij als ik me weer helemaal kan ‘aankleden’.

Conclusie?

Wat mij opviel is dat het vooral in mijn hoofd zit. Dat merkte ik pas toen ik mijn gezicht op de voor en na-foto zag. Zó gek veel verschil zie je namelijk niet. Ik kijk hooguit wat vermoeider uit mijn ogen.

Ik dacht dat deze week me heel makkelijk af zou gaan. Niet dus. Ik vind het helemaal niet erg om af en toe zonder make-up de deur uit te gaan, en ik draag ook niet veel, maar een hele week is me toch wat teveel gevraagd. Ik werd er niet echt heel onzeker van, ik voelde me vooral niet aangekleed. Niet ‘af’. Je zou denken dat het opdoen van make-up tegennatuurlijk is, ik vond het juist tegennatuurlijk om het níet te doen.

Dit mocht ik niet doen, maar zorg je ervoor dat je er opgewekt uitziet. Zelfs als je heel moe bent >

Reageer op artikel:
Famme test: ‘Ik droeg een week geen make-up en voelde me zo…’
Sluiten