Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 7 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Op déze simpele manieren leer je je kind zijn fantasie te gebruiken

We kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen: het bemoedigen van onze kinderen om hun fantasie te gebruiken. Als we ze het al op jonge leeftijd aanleren, is de kans groot dat ze later liever buiten rondrennen met hun vriendjes dan dat ze tv kijken en constant naar de iPad grijpen. Score!

Maar ehm, hoe doe je dat dan precies? Wij zetten onze favoriete fantasie-bemoedigings trucjes op een rijtje.

Ga naar buiten

Maak een gezellige wandeling, pluk bloemen of speel in het zand; de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kleintje kan met stokken tekenen in het zand, achter insecten aanrennen en stapje voor stapje de wereld ontdekken. Als jullie buiten zijn heeft je kind geen speelgoed nodig en dat helpt ‘m verder te kijken dan zijn neus lang is. Als hij niet meer wordt vermaakt, zal hij automatisch zijn fantasie gebruiken. Dus: neem je kind mee naar buiten en observeer ‘m van een afstandje. Zijn fantasie zal je verrassen.

Laat de rommel voor wat het is

Fantasierijk spelen is niet altijd netjes, maar juist die rommel heeft een positieve invloed op de creativiteit en fantasie van je kleine. Het is heerlijk als je je kids ergens kunt planten en ze lekker intuïtief aan de slag laat gaan met verf of de Lego. Probeer je daarom niet teveel zorgen te maken om de troep of neem wat voorzorgsmaatregelen. Tip: parkeer je kinderen op warme dagen vooral in de tuin! Daar kunnen ze veilig losgaan.

Weg met de elektronica

Die iPad is hartstikke leuk en ideaal voor wat afleiding, maar laat je kind zich af en toe eens lekker vervelen. Zijn fantasie is op z’n rijkst wanneer hij zich verveelt. Als hij de optie niet heeft om zich te verstoppen achter een schermpje, zal hij uiteindelijk zijn fantasie gebruiken op zoek gaan naar iets anders om te doen. Werkt écht.

LEES OOK: Jongetje schrijft brief aan zijn nieuwe juf: ‘Ik wil graag een cijfer voor fantasie’

Neem afstand van regeltjes

We kunnen natuurlijk geen afstand nemen van alle regels, maar het is oké om soms niet al te streng te zijn. Laat je kind af en toe vooral door de modder rollen en iets te hard in de plassen stampen. Laat zijn fantasie ‘m maar even leiden.

Krijg ‘m aan het praten

Af en toe ben je de verhalen van je peuter/kleuter een béétje zat, want geef toe: ze praten VEEL tijdens deze fase. We know the feels, maar probeer toch de tijd te nemen om te luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Zijn fantasie maakt dat het gesprek de meest bizarre wendingen aanneemt en hij vindt het heerlijk als jij daarop reageert.

Geef hem de leiding

Laat hem tijdens een wandeling eens kiezen waar jullie heen lopen en luister naar hem terwijl hij ratelt over alles wat hij ziet en voelt. Geef hem de leiding en laat hem eens beslissen wat jullie gaan doen en wanneer jullie weer terug naar huis gaan. Doe een stapje terug en laat zijn fantasie de vrije loop!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Sunshine Momma

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme