Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 22 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze fasen van de opvoeding zul je absoluut niet missen zodra ze voorbij zijn

Als je een ouder wordt, word je gebombardeerd met de waarschuwing dat je kind veel te snel groot wordt. Vrienden, familie en zelfs vreemden herinneren je er aan dat je op een dag het geschreeuw van je kind om 2 uur ‘s nachts gaat missen. Het probleem met deze woorden is dat ze moeilijk te geloven zijn. Helemaal wanneer je peuter middenin een meltdown zit, omdat de gratis koekjes niet genoeg spikkels bevatten.

Het is nou eenmaal waar dat de kinderjaren in een flits voorbij gaan. Er zijn genoeg momenten om te koesteren, maar het is ook heel normaal als je niet van elke minuut kunt genieten. Het ouderschap is moeilijk en dat toegeven is heel normaal. Deze 6 fasen van de opvoeding zou geen één moeder missen.

Zindelijkheidstraining

Deze is vrij vanzelfsprekend, maar laten we eens benoemen waarom we het niet (zouden) missen. Ten eerste, de met-urine-doordrenkte kleding (en meubels). Niet is veilig voor de kleine ongetrainde blaas die niet beseft dat het zichzelf moet ontlasten totdat het plas over je bank heen stroomt. De enorme hoeveelheid nattigheid die je kleintje kan produceren is op zich al indrukwekkend, maar de eau de peuterplas blijft voor altijd in je geurgeheugen. Je bent tijdens deze fase niet weg te slaan uit de badkamer én de wasruimte. Zodra de zindelijkheidstraining voorbij is zul je het luiervrije leven leuk vinden, maar het duurt even tot je op dat punt komt.

LEES OOK: Moeder maakt tekeningen over de opvoeding van haar eerste en tweede kind

Driftbuiten

Driftbuien zijn als tornado’s. Ze komen zonder waarschuwing, lopen uit de hand en laten een total vernietiging achter. Tranen, schreeuwen en bijten: een driftbui kan sommige van deze dingen bevatten en soms ook ál deze dingen. Of je kleine een doos ontbijtgranen openscheurt, of in een restaurant een driftbui krijgt, omdat je het niet goed vindt als ketchup helemaal over de tafel wordt gesmeerd, driftbuiten – van welke aard dan ook – zijn hartverscheurend.

HET boek voorlezen

Elke ouder kent HET boek – degene die elke avond voorgelezen moet worden aan je kind. In het begin is het nog lief en geef je er aan toe. Maar na het lezen van een Muis verhaal voor de zeshonderdste keer, krijg je bij het horen van het woord muis al kriebels. Verstoppen heeft ook geen zin, want je kleine gaat toch niet eerder slapen voor ie het verhaal heeft gehoord.
Je leest het opnieuw en opnieuw voor, totdat je het kunt navertellen in je slaap. Uiteindelijk zul je een voorliefde ontwikkelen voor het eens zo favoriete verhaal, maar je zult het écht niet missen om het voor te lezen elke avond.

Bedtijd

Het enige wat je mist is de werkelijke uren die je slaapt. Er gaat niets boven het checken van een slapend kind, ze zien er zo engelachtig en vredig uit. Maar het werk dat nodig is om ze in slaap te krijgen – begin er niet over. Het is iets waar je geen traan om zult laten. Als een kind te horen krijgt dat het bedtijd is, zijn ze niet te stoppen. Ze hebben een manier om zich te wenden tot ge-dehydrateerde filosofen als de avond valt. Ze maken er een gewoonte van om nog een laatste slokje water te nemen, terwijl ze je vragen stellen over het leven op Mars en waar we naartoe gaan als we sterven. Je zult het zeker niet missen om te discussiëren met de kleinere versie van jezelf over waarom slaap essentieel is.

LEES OOK: 4 kleine ‘fouten’ in de opvoeding die bijna elke ouder maakt

Etenstijd

Op een bepaald punt gaan alle kinderen door een fase waar ze bepaald eten gewoon niet lusten. Meestal is dat toevallig het eten wat je nét hebt gemaakt. De ene dag is macaroni hun lievelingseten en de volgende dag kijken ze je aan alsof je gek bent, niet wetende dat het onder hun lijstje vies eten valt. Je wilt je kind gezond houden en tegen de kinderarts kunnen zeggen dat je kind heus genoeg fruit en groente binnenkrijgt. In plaats daarvan doet je kleine alsof je hem/haar probeert te vergiftigen met broccoli (of iets anders groens).

Nagels knippen

Als je je klein hoopje geluk mee naar huis mag nemen na het ziekenhuis, vertelt niemand je dat die kleine nageltjes eigenlijk wapens zijn. Het zijn net messen, die ook nog eens sneller groeien dan de stapel vieze was die je negeert. Een nagelknipper gebruiken voor die lieve, kleine vingertjes zonder dat er bloed bij komt kijken is de nieuwe ouder-test. Elke ouder voelt vreugde op het moment dat je kind de behendigheid ontwikkelt om hun eigen klauwen te trimmen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze fasen van de opvoeding zul je absoluut niet missen zodra ze voorbij zijn
Sluiten