Anne Broekman
Anne Broekman Body 3 jun 2016

Fat shaming: deze vrouw deed er iets bijzonders mee

Afkeurende blikken, gefronsde wenkbrauwen en ongevraagd commentaar: de Amerikaanse fotografe Haley Morris-Cafiero heeft al haar hele leven overgewicht en is inmiddels gewend aan alle negatieve reacties. Toch had ze nooit verwacht deze oordelen vast te kunnen leggen op beeld. Dat lukte, per toeval.

Het begon met een snap shot van Haley terwijl ze op de bekende trappen op Times Square zat. Haley plaatste haar camera op een statief en maakte een selfie. Pas thuis, achter haar computer, zag ze dat een man die achter haar stond en niet in de gaten had dat hij ook gefotografeerd werd, een spottende blik op haar wierp. ‘Het lijkt net of ik hem betaald heb om te poseren, maar ik wist niet eens dat hij er stond. Een paar shots later gebeurde het weer, toen ik aan een tafeltje in een koffiezaakje zat. Nou heb ik vaker commentaar op mijn gewicht gehoord, maar ik had nooit verwacht dit op film te kunnen vastleggen,’ vertelt ze aan the Daily News.

Woot. Thank you @teenvogue and @girlgazeproject #performanceart

A photo posted by Haley Morris-Cafiero (@hmorriscafiero) on

Betrapt

Haar nieuwe project Wait Watchers was hiermee geboren. Haley reisde het hele land door om zelfportretten te maken. De modus operandi was simpel: ze zette haar camera op een statief, bleef zo’n minuten op dezelfde plek staan terwijl ze een ijsje at, op een taxi wachtte of met haar telefoon bezig was. Steeds betrapte ze later bij het bekijken van de foto’s glurende omstanders.

"News Cafe" is my favorite new image that can be found in my book "The Watchers". You can still buy a signed copy of my book at www.haleymorriscafiero.com

A photo posted by Haley Morris-Cafiero (@hmorriscafiero) on

Experiment

Deze fotoreeks, waarover Haley inmiddels een boek heeft uitgebracht, kwam haar op zowel lof als kritiek te staan. Er zijn mensen die haar bedanken omdat zij met haar foto’s in hun dagelijkse realiteit in beeld brengt. Maar er zijn ook mensen die vinden dat ze omstanders ‘erin luist’. Zelf ziet de fotografe het als een sociaal experiment. ‘Het maakt mij echt niet meer uit wat mensen van mij vinden.’

Wat vind jij van deze foto’s? Praat mee met ons!

Het is ook nooit goed: ook op een afgetraind lichaam kun je commentaar krijgen.

Reageer op artikel:
Fat shaming: deze vrouw deed er iets bijzonders mee
Sluiten