Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 30 jul 2020

Een kwart van de ouders geeft toe: ‘Ik heb een favoriet kind’

Je zal het geen enkele ouder daadwerkelijk horen zeggen maar toch is het in veel gevallen waar: ze hebben een favoriet kind. In de meeste gevallen gaat het om het jongste kind. Het schatje, het kleintje, hun forever baby. Niet alleen ouders hebben zo hun voorkeur, óók grootouders hebben vaak één kleinkind als favorietje.

Favoriet kind

Momsnet heeft onderzoek uitgevoerd onder ouders om te achterhalen of zij inderdaad een favoriet kind hebben wanneer zij meerdere kids hebben. Hoewel veel ouders hier liever geen uitspraken over doen (want, taboe), blijkt uit deze research dat ouders wel degelijk een lievelingskindje hebben. Zo’n 23% gaf toe dat zij hun jongste kind prefereren boven hun oudste kroost. Jeetje.

In de meeste gevallen (56%) gaat het om het jongste kind omdat dit nog hun kleinste frummeltje is. Maar 26% van de ouders verkiest hun oudste kind boven de anderen. In de overige gevallen gaat het om één van de middelste kids. Ouders gaan doorgaans voor het makkelijkste kind als favoriet in plaats van het kind dat de meeste aandacht nodig heeft en niet zo meegaand is.

Ook grootouders hebben een favoriet

Niet alleen geeft een kwart van de ouders toe dat ze een favoriet kind hebben, ook grootouders geven dit fortuinlijk toe. Maar liefst de helft (uhm hallo?!) van de opa’s en oma’s zegt een favorietje te hebben tussen het kroost van hun kinderen. In tegenstelling tot ouders, geven grootouders juist de voorkeur aan hun oudste kleinkind. Zij kijken minder naar het karakter van het kind wat ouders meer doen. Of het kind makkelijk of moeilijk is maakt voor hen dus niet zo veel uit.

Lief is dat grootouders vaak iets van hun eigen kinderen herkennen in hun kleinkind en dat dat de neiging geeft tot de voorkeurspositie. Ook vinden ze dat dit kind hen het hardst kan laten lachen. Nou, van je (groot)ouders moet je het hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mumsnet

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een kwart van de ouders geeft toe: ‘Ik heb een favoriet kind’
Sluiten