Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 21 dec 2018

Hoe kom je de feestdagen door wanneer je iemand bent verloren?

Wat voor de rest van de wereld de mooiste tijd van het jaar lijkt, kan vreselijk eenzaam voelen wanneer je een dierbare bent verloren. Het benadrukt nog meer dat degene die je in deze tijd zo graag bij je in de buurt zou willen er niet meer is.

Omgaan met rouw

In dat geval zijn de feestdagen een kwestie van uitzitten en hopen dat het heel snel januari wordt. Jenny Schreiber organiseeert kampen voor kinderen die een ouder, broer, zus of iemand anders binnen hun omgeving zijn verloren. Ze leert hen omgaan met rouw. Hier deelt ze wat richtlijnen om de feestdagen te doorstaan wanneer je zelf in de rouw bent.

1. Plan vooruit en probeer verrassingen te vermijden

Je haalt de kerstversiering van zolder, komt de lievelingskerstbal van je moeder tegen en bam: de rouw raakt je als een hartaanval. Of misschien zette je broer altijd de boom op en heb je nu geen idee waar je eentje vandaan moet halen. Hoewel de feestdagen altijd een (nog) zwaardere tijd zullen zijn, kun je het voor jezelf iets draaglijker maken door verrassingen te ontlopen. Neem de tijd om je (mentaal en logistiek) voor te bereiden. Je kan je emoties niet plannen, maar van tevoren een strategie bedenken kan wel helpen om er net wat sterker in te staan.

2. Doe het niet alleen

Praat met familie en vrienden over hoe je de dag aan kan en misschien zelfs betekenisvol maakt. Vergeet niet dat mensen willen helpen, maar sommigen simpelweg niet weten hoe. Bel je vriendin als je een schouder nodig hebt om op te huilen of vraag gasten zelf eten mee te nemen dit jaar. Als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk hen erbij te betrekken zodat ook zij de ruimte krijgen voor hun gedachtes en gevoelens.

3. Neem de tijd voor de rituelen die jullie altijd hadden rond kerst

Maakten jullie op kerstochtend altijd wentelteefjes van kerststol? Stonden jullie na kerst samen oliebollen te bakken in het schuurtje? Je wil dit jaar misschien niet exact hetzelfde doen. Wat je wel kan doen, is de traditie een andere draai geven. Wel de kerststol, geen wentelteefjes. Of bedenk juist iets totaal anders en ga met de hele familie uit brunchen. Laat het een vloeiend proces zijn; blijf erover in gesprek en kijk waar jij je het best bij voelt.

4. Zorg voor jezelf

Deze is heel belangrijk. Creeër voor jezelf omstandigheden waarin je op een gezonde manier kan eten, bewegen en slapen. Het is verleidelijk om je rouw iedere avond te smoren met een fles rode wijn, en dat moet kunnen op z’n tijd, maar dat helpt je uiteindelijk niet. Focus op goed voor jezelf zorgen en laat dat je door de rouw leiden.

5. Geef jezelf toestemming om het niet op een rijtje te hebben

Zelfs wanneer alles geweldig gaat, zijn de feestdagen nog stressvol. Dus geef jezelf een break: je hoeft niet de hele tijd vrolijk te zijn of een geweldig kerstfeest te organiseren. Het idee dat iets ‘goed genoeg’ is, kan je daarbij helpen. Richt je op de stappen in plaats van het eindresultaat.

6. Adem diep en rustig

Sta jezelf toe om van moment naar moment te leven als dat is wat je nodig hebt. Adem diep in en rustig uit en neem de dingen zoals ze komen.

En verder: ontzettend veel sterkte deze dagen.

Lieke: ‘Ergens in Nederland staat een boom die getuige is geweest van een heftig en verdrietig afscheid’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe kom je de feestdagen door wanneer je iemand bent verloren?
Sluiten