Culy
Culy Recepten 26 dec 2021

Cheers: de lekkerste (feestelijke) cocktails voor Oud & Nieuw

Feestjes schrééuwen om cocktails, en dat geldt voor Oud & Nieuw alleen maar meer. Hoe beter de cocktail, hoe beter het nieuwe jaar – toch? Of je nu van frisse feestcocktails houdt of van warme winterse: we’ve got you covered met deze cocktails voor Oud & Nieuw.

De lekkerste cocktails voor Oud & Nieuw

Zo móet 2022 wel fantastisch worden.

Dé ultieme cocktail voor Oud & Nieuw: een Sloebetto Royale met champagne

Wie zegt dat de bubbels moeten wachten tot de klok 12 keer slaat? Deze fantastische cocktail met champagne én ijs is het perfecte toetje na een feestelijk oudjaarsdiner. En als je er maar genoeg van inschenkt, komen er tijdens het natafelen vast nog wat leuke herinneringen aan het jaar naar boven… Kortom: een perfecte cocktail voor Oud & Nieuw.

Je maakt de cocktail met 50 ml Rutte Sloe Gin, 100 ml champagne en 1 bolletje citroensorbet.(De Sloe Gin is een wat fruitigere versie van normale gin.) Giet de citroensorbet in een ijskoud cocktail-glas, voeg Rutte Sloe Gin toe en vul het glas op met champagne. Done!

Een frisse mojito

Fris het nieuwe jaar in: is dat niet precies wat we allemaal willen? Om de toon vast te zetten, kun je een avondje heerlijke mojito’s drinken. Die maak je met 2 eetlepels rietsuiker, het sap van een halve limoen, muntblaadjes, 90 ml bruiswater, 45 ml witte rum én wat ijsklontjes.

Doe de suiker, limoensap, muntblaadjes en bruiswater in een hoog glas (of cocktailshaker) en kneus met een muddler. Voeg de rum en de ijsblokjes toe en schud goed. Caramba!

De klassieker: een gin-tonic

Hét geheim voor de beste gin-tonic? Simpel: zowel de gin als de tonic moeten van voortreffelijke kwaliteit zijn. Een goede garnering erbij et voilà –  veel makkelijker wordt het niet. Onze favo gins én tonics vind je hier.

Gin-tonics maak je met één deel gin (30-50 ml) op drie delen tonic (90-150 ml). Vul een longdrink- of mooi wijnglas met lekker veel ijsblokjes en giet hier de gin bij. Voeg daarna de tonic toe en top af met garnituur, zoals verse basilicum en komkommer of juist appel en kaneel.

Een winterse cocktail met sinaasappel brûlée

Allemaal leuk en aardig, die frisse cocktails – maar na de laatste avondwandeling van het jaar wil je toch écht iets om gewoon even lekker mee op te warmen van binnen. Dat kan perfect met deze winterse cocktail met sinaasappel brûlée! Die maak je met appelcider, sinaasappelsap, bourbon, amaretto en Angostura bitter.

Extra leuk: je serveert ‘m met een feestelijk suikerrand en een plakje gekarameliseerde sinaasappel. Ge-nie-ten.

De krachtige Negroni

Bitterzoet: dat is ongeveer hoe de smaak van de populaire Negroni wordt omschreven. Nu maar hopen dat dan niet ook voor het komende jaar geldt… Je drinkt de Negroni eigenlijk als aperitief voor een feestelijk diner, maar hij is ook een prima tegenhanger van je oliebollen met ladingen poedersuiker (guilty).

Gebruik hiervoor 30 ml gin, 30 ml Campari en 30 ml rode, zoete Vermouth. Lekker makkelijk! Shake de gin, Campari en vermouth met ijsblokjes in een cocktailshaker en zeef in een cocktailglas. Garneer met sinaasappelschil en extra ijsblokjes.

De Negroni blijk je overigens ook goed te combineren met chocoladesaus. Daar wordt ‘ie meteen iets minder bitter van.

Een grote schaal punch

Al die fancy cocktails zijn meer dan welkom – als iemand anders ze maakt. Want de laatste avond van 2021 alleen maar cocktails shaken en schenken is ook zo wat… De oplossing: een grote schaal punch. Da’s niet alleen lekker, maar staat ook gewoon heel leuk op die tafel met oliebollen.

Alcoholvrije cocktail met kombucha

Liever alcoholvrij? Dan is een cocktail met kombucha een goede optie. Deze maakten we met Bloodorange & Bergamot Kombucha van het Amsterdamse Butcha.

Je hebt nodig: 3 kardemonpeulen, 5 zwarte peperkorrels, 6 venkelzaadjes, 170 ml Butcha Bloodorange & Bergamot Kombucha en 1 druppel Angostura bitter. Stamp de kardemon, zwarte peper en venkelzaadjes met 20 ml kombucha fijn. Voeg de overige 150 ml Butcha kombucha en de Angostura bitter toe en schenk door een zeef over ijs. Garneer met wat sinaasappelschil.

Cheers!

Dit artikel verscheen eerder op Culy. 

Reageer op artikel:
Cheers: de lekkerste (feestelijke) cocktails voor Oud & Nieuw
Sluiten