Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Eten 23 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel: ga je minder eten van een klein bord?

De porties in restaurants en bij de Mac worden alsmaar groter. Nu is er een eeuwenoude dieettruc om van een kleiner bord te eten zodat je hersenen doorhebben dat jij je bord leeg hebt gegeten en het genoeg is. Terwijl jij je grijze massa stiekem voor de gek houdt door minder te eten. Maar is dat eigenlijk wel zo? Eet je ook echt minder van een klein bord? Wij hebben het verlossende antwoord!

We kunnen in ieder geval zeggen dat de borden en porties er door de eeuwen heen niet bepaald kleiner op zijn geworden. Sinds 1900 zijn onze eetborden 23 procent groter geworden: waren ze eerst nog 23 centimer, is de grootte nu 28 centimeter. Onderzoekers bestudeerden welke gevolgen dit zou hebben voor onze algehele gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat je alleen al door het eten van dat grotere bord aankomt. We zouden daarmee vijftig calorieën meer per dag eten. Dat tikt aardig aan want na een jaar ben je twee kilo aangekomen en na vijf jaar tien kilo.

LEES OOK: Dit is de reden waarom je na de lunch eigenlijk al je toetje mag eten

Minder opscheppen

Genoeg over grotere borden. Werkt het dan ook omgekeerd om dus van een kleiner bord te eten? Daar lijkt het wel op! Uit het onderzoek blijkt dat mensen zelfs 8,2 procent minder eten opschepten als ze van een kleiner bord aten. Als we er even van uitgaan dat je avondeten steevast uit 600 calorieën bestaat, kom je inderdaad uit op zo’n vijftig calorieën minder. Toch maar even kleinere borden in huis halen dus?

LEES OOK: Wil je gezond eten maar liever niet failliet gaan? Zo pak je het aan!

Klein bord en de kleur

Naast het formaat kan ook de kleur van je bord bepalen hoeveel je eet. Zo bleek het eetgedrag van mensen uit het onderzoek te veranderen als ze van een andere kleur servies aten. De mensen die bijvoorbeeld tomatensaus op een rood bord voorgeschoteld zagen of witte roomsaus op een wit bord, aten een veel meer dan mensen die wel een contrast zagen in de kleur van hun voedsel en dat van hun bord. Bon appetit, dames!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Feit of fabel: ga je minder eten van een klein bord?
Sluiten