Redactie
Redactie Kids 28 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Feiten en mythes over tweelingen: Bestaat tweeling-telepathie echt? En meer…

Dat tweelingen vrijwel altijd een hele bijzondere, sterke band hebben, is een gegeven. Maar gaat dat ook zover dat ze elkaars gedachten kunnen lezen? En hoe zit het met de bewering dat tweelingen minder intelligent zijn dan eenlingen? Feiten en mythes over tweelingen zijn superinteressant.

Die, en 68 andere feiten en mythes over tweelingen, komen aan de orde in het boek Twin Mythconceptions van de Amerikaanse dokter Nancy Segal.

Mind-readers of niet?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: tweelingen kunnen niet elkaars gedachten lezen. De vermeende tweeling-telepathie (twin telepathy) bestaat niet. Maar hoe kan het dan dat tweelingen vaak elkaars zinnen afmaken, onafhankelijk van elkaar dezelfde outfit kiezen en zelfs zonder het van elkaar te weten precies hetzelfde antwoord formuleren op vragen bij bijvoorbeeld een examen. Om die laatste reden worden tweelingen regelmatig beschuldigd van afkijken, vaak ten onrechte.

Tweelingen zijn bovengemiddeld gevoelig – voor elkaar

Het is waar dat tweelingen bovengemiddeld gevoelig zijn voor de ander: de zogeheten extrasensory perception (ESP). Dat verklaart bovenstaande fenomenen van los van elkaar dezelfde broek aantrekken, over het algemeen gelijke keuzes maken en hetzelfde gedrag vertonen, maar van ‘elkaars gedachten te kunnen lezen’ is geen sprake. ‘Dat kunnen tweelingen niet, en andere mensen ook niet van elkaar,’ aldus Segal. Waardoor komt het dan wel? Omdat tweelingen identieke genen hebben, meent de deskundige. Daardoor zijn ze geneigd dezelfde mensen, plekken en dingen leuk te vinden.

Zijn tweelingen minder intelligent dan eenlingen?

Er is nog iets interessants over tweelingen dat in het boek van Segal behandeld wordt: de intelligentie van tweelingen. Specifieker: de gedachte dat tweelingen minder intelligent zijn dan eenlingen. Een bewijs daarvoor zou te vinden zijn in het feit dat er in de wereld der wetenschappers en knappe koppen (‘elite levels of performance’) maar weinig afgezanten van tweelingen zijn. Ook die mythe wordt door de schrijfster van het boek ontkracht: volgens haar lijkt het alleen maar zo dat er in de bovenlaag der intelligentia geen tweelingen rondlopen omdat mensen die dat onderzoeken, simpelweg niet weten wie wel en niet onderdeel van een tweeling is.

Lees ook: Waarom het hebben van een tweeling zo bijzonder is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Feiten en mythes over tweelingen: Bestaat tweeling-telepathie echt? En meer…
Sluiten