Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 21 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

In dromenland? Deze bizarre feitjes over dromen geven je meer inzicht

‘Heb ik dat nou gedroomd of niet?’ We doen het allemaal veelvuldig, maar maken er niks bewust van mee, dat dromen. Best jammer. Toch kun je zelf nog wel invloed op het verhaal hebben. En wist je dat sommige mensen anders dromen? Hoor jij daar toevallig bij? Na dit stuk weet je helemaal hoe het zit.

Dromen kunnen namelijk beïnvloed worden door je hele levensstijl of -fase.

Alles of niets

Dromen is een natuurlijke functie van ons brein, en ieder mens doet het. Soms weet je bij het opstaan nog wat er gebeurde, maar vaagt het later weg. Er zijn alleen ook mensen die zich geen enkele droom kunnen herinneren. Geluk bij een ongeluk: dus ook niet de nachtmerries.

LEES OOK: Je dromen hebben ook een betekenis, check hier wat die van jou over je zeggen.

Langste droom

Je droomt gemiddeld maar 1,5 tot 2 uur van je hele nacht (al dromen sommigen overdag nog rustig door).

Je langste droom duurt ongeveer 45 minuten en heb je meestal ‘s ochtends.

Beïnvloeden

Er zijn bepaalde dingen die je vóór het slapengaan kan doen om die droom te beïnvloeden. Zoals een voorwerp of foto op je nachtkastje zetten of vaker met de persoon omgaan waarover je zou willen dromen.

Verder heeft je mentale gezondheid, roken en wanneer je precies droomt effect op het verhaal. Vooral mensen die na een langdurige rookverslaving gestopt zijn, ervaren in de weken erna vaak heel levendige en bizarre dromen.

Negatieve dromen

Bovendien hebben de meeste mensen voornamelijk ‘negatieve’ dromen waar angst, frustratie en verdriet in voorkomen. Onderzoekers zeggen dat dat waarschijnlijk komt doordat je op die manier met je struggles om leert gaan en je je voorbereidt op het ergste.

Zwangere vrouwen hebben zelfs vaker nachtmerries, maar – hoe vervelend ze ook zijn – dat is niets om je in eerste instantie zorgen over te maken. Bepaalde cijfers hebben namelijk aangetoond dat vrouwen die regelmatig nachtmerries hadden tijdens hun zwangerschap, later ook een soepelere bevalling hadden.

Alsof de handicap niet bestaat

Er blijkt een link te zijn tussen een beperking en de mate waarin deze terugkomt in een droom. Alleen is die juist tegengesteld. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 80% van dove participanten uit een onderzoek droomden dat ze volmondig spraken, hoorden en begrepen. Ook mensen met een verlamming liepen, zwommen of renden door hun droom, zonder dat ze dit ook maar ooit hadden gekund.

Seksuele prikkeling

Psychologen zeggen dat mannen én vrouwen seksueel geprikkeld worden tijdens hun dromen, zelfs als het niet eens seksdromen zijn.

Verlang je al naar dromenland? https://www.famme.nl/de-truc-om-binnen-een-minuut-in-slaap-te-vallen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
In dromenland? Deze bizarre feitjes over dromen geven je meer inzicht
Sluiten