Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 9 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Fibromyalgie: alles wat je moet weten over deze aandoening

Chronische pijn aan je spieren, last van stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen: dit zijn enkele klachten die voor kunnen komen bij de aandoening fibromyalgie. Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren.

Ongeveer twee procent van de Nederlanders heeft deze ziekte en vrouwen hebben er aanzienlijk vaker last van dan mannen. Het komt namelijk tien tot twintig keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak fibromyalgie

Het lastige aan fibromyalgie is dat het onduidelijk is waar de klachten door veroorzaakt worden, wat een diagnose stellen lastiger maakt. Wat wel bekend is, is dat de ziekte niet erfelijk is en dat het ook geen fysieke schade met zich meebrengt.

Lang werd gedacht dat fibromyalgie te maken had met spierspanning. Echter regelen spieren hun spanning niet zelf, dat doen de hersenen. Een mogelijke verklaring voor de klachten zou dus een afwijking in de hersenen kunnen zijn. De hersenen sturen allerlei willekeurige en onwillekeurige processen in ons lichaam aan. Denk aan je hartslag, ademhaling, spierspanning en doorbloeding van de huid. Je hersenen regelen dit in nauwe samenwerking met klieren en het afweersysteem. Klachten zouden mogelijk ontstaan als daar iets misgaat.

Een andere oorzaak zou kunnen liggen in de verwerking van prikkels. Normale, onschadelijke prikkels kunnen bijvoorbeeld door het lichaam als pijnprikkels worden opgevat.

Hoe herken je het?

Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor zoals pijn over het hele lichaam, krachtverlies, stijfheid van spieren en gewrichten, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingsklachten, moeite met concentreren of darmklachten. Deze klachten kunnen in meer of mindere mate voorkomen.

De diagnose

Zoals gezegd is het bij fibromyalgie onduidelijk waar de klachten door veroorzaakt worden. Dat maakt het weer lastig om een diagnose te stellen. Mensen met fibromyalgie lopen daardoor vaak al heel lang met klachten rond zonder te weten wat er aan de hand is.

In het bloed, op een MRI-scan of op een röntgenfoto kunnen vaak geen gerelateerde afwijkingen worden gezien. Deze aandoening is dus niet objectief vast te stellen, al kunnen de onderzoeken wel andere aandoeningen uitsluiten.

Behandeling

Door de moeilijk meetbare klachten, wordt Fibromyalgie helaas vaak als een aandoening die ‘tussen de oren zit’ gezien. Op dit moment zijn therapeutische behandelingen of medicijnen (nog) niet beschikbaar. De patiënt zal dus met de aandoening moeten leren leven, maar gelukkig zijn er wel manieren waarop de klachten van fibromyalgie kunnen worden verzacht. Zo kan de fysiotherapeut bijvoorbeeld helpen om te bewegen op een manier die de klachten draaglijker maakt. Daarnaast kan het voor een patiënt ook fijn zijn om met iemand te praten, bijvoorbeeld een psycholoog.

Meer over gezondheid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Fibromyalgie: alles wat je moet weten over deze aandoening
Sluiten