Fibromyalgie: alles wat je moet weten over deze aandoening

Chronische pijn aan je spieren, last van stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen: dit zijn enkele klachten die voor kunnen komen bij de aandoening fibromyalgie. Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren.

Ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft deze ziekte en vrouwen hebben er aanzienlijk vaker last van dan mannen. Het komt namelijk 10 tot 20 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak fibromyalgie

Het lastige aan fibromyalgie is dat het onduidelijk is waar de klachten door veroorzaakt worden. Dat maakt het weer lastig om een diagnose te stellen. Wat wel bekend is, is dat de ziekte niet erfelijk is en dat het ook geen fysieke schade met zich meebrengt.

Lang werd gedacht dat fibromyalgie te maken had met spierspanning. Maar spieren regelen hun spanning niet zelf, dat doen de hersenen. Een mogelijke verklaring voor de klachten zou dus een afwijking in de hersenen kunnen zijn. De hersenen sturen allerlei willekeurige en onwillekeurige processen in ons lichaam aan. Denk aan je hartslag, ademhaling, spierspanning en doorbloeding van de huid. Je hersenen regelen dit in nauwe samenwerking met klieren en het afweersysteem. Klachten zouden mogelijk ontstaan als daar iets misgaat.

Een andere oorzaak zou kunnen liggen in de verwerking van prikkels. Normale, onschadelijke prikkels kunnen bijvoorbeeld door het lichaam als pijnprikkels worden opgevat.

Hoe herken je het?

Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor zoals pijn over het hele lichaam, krachtverlies, stijfheid van spieren en gewrichten, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingsklachten, moeite met concentreren of darmklachten. Deze klachten kunnen in meer of mindere mate voorkomen.

De diagnose

Zoals gezegd is het bij fibromyalgie onduidelijk waar de klachten door veroorzaakt worden. Dat maakt het weer lastig om een diagnose te stellen. Mensen met fibromyalgie lopen daardoor vaak al heel lang met klachten rond zonder te weten wat er aan de hand is.

In het bloed, op een MRI-scan of op een röntgenfoto kunnen meestal geen afwijkingen worden gezien. Deze aandoening is dus niet objectief vast te stellen, de onderzoeken kunnen wél gebruikt worden om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Fibromyalgie wordt helaas vaak nog gezien als een aandoening die ‘tussen de oren zit’ omdat de klachten moeilijk meetbaar zijn. Het is zaak dat artsen, fysiotherapeuten en de omgeving de klachten serieus nemen. Op dit moment zijn therapeutische behandelingen of medicijnen nog niet beschikbaar. De patiënt zal dus met de aandoening moeten leren leven, maar gelukkig zijn er wel manieren waarop de klachten van fibromyalgie kunnen worden verzacht. Zo kan de fysiotherapeut bijvoorbeeld helpen om te bewegen op een manier die de klachten draaglijker maakt. Daarnaast kan het voor een patiënt ook fijn zijn om met iemand te praten, bijvoorbeeld een psycholoog.

Meer over gezondheid:

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Fibromyalgie: alles wat je moet weten over deze aandoening
Sluiten