Anne Broekman
Anne Broekman Kids 23 februari 2017

Fijn, zo’n kopstoot van je peuter! 5 onvermijdelijke eerste keren

Als trotse ouder weet je niet hoe gauw je je camera moet pakken als je kleintje voor het eerst een fruithapje eet, stapjes zet of zonder zijwieltjes wegfietst. Maar er zijn nog andere, iets minder feestelijke mijlpalen. Wat minder geschikt voor in het plakboek, maar o zo herkenbaar. Famme’s Anne tekent ze op uit eigen ervaring.

1: In bad poepen

Bijna twee jaar lang wist ik het te ontlopen. Puur geluk, weet ik nu. Want laatst gebeurde het. Terwijl mijn peuterdochter in bad aan het spelen was, trok ze plots een moeilijk gezicht. Ze liep rood aan en kreunde ongegeneerd. Er zou stront aan de knikker komen, zoveel was duidelijk. Goddank was ik al met een vriendin aan het appen, dus ik vroeg haar om advies. ‘Even d’r gang laten gaan en daarna zo snel mogelijk uit bad halen,’ kreeg ik terug. Nou, dat werd me een circus. Mijn apie schrok van haar eigen actie, begon te huilen en riep keihard ‘bah!’. Ik viste de drol er met een bakje uit, maar een deel zat geplet tegen het badzitje. Dus dat moest ik losschrapen en afspoelen. De restjes bleven hangen in het afvoerzeefje. Enfin, een hoop gedoe. Mijn excuses voor deze details.

2: De kopstoot

Het gebeurde op een onbewaakt moment. Uiteraard, geen mens staat ‘s morgens op met de verwachting om vandaag eens een flinke kopstoot van zijn/haar hartelapje te incasseren. Hoe dan ook, het was zo’n idyllisch plaatje waarbij vriend, dochter en ik op zondagochtend nog lekker in bed aan het kroelen waren. Ineens ramt mijn dochter snoeihard haar hoofd naar achteren. Bam, tegen mijn neus aan. Ik zweer je dat ik iets hoorde kraken, daarna kreeg ik een gierende bloedneus. Van schrik riep ik ‘GODGLOEIENDERUKZOOI’, of een soortgelijke krachtterm. Waar mijn peuter op haar beurt van schrok en in huilen uitbarstte. En mijn vriend even niet wist wie hij nou moest gaan troosten. Het bleef nog lang onrustig, daar in die Nijmeegse slaapkamer.

LEES OOK: 9 ‘eerste keren’ die alle kersverse ouders vroeg of laat kunnen afvinken

3: Met de vingers tussen de deur

Ook dit is recentelijk gebeurd. En ik weet het nog van vroeger: dat moment van pure paniek en helse pijn, als je vingers tussen de deur kwamen. Ik had mijn dochter dit leed graag willen besparen, maar vorige week was het haar beurt. Ze stond in het halletje, had haar vingers tussen de deur (aan de binnenkant, nog erger) en de deur waaide dicht. Ze gilde het uit, en helaas duurde het even voor ik snapte waarom. Arm beestje. Haar handje hield ik even onder de kraan. Geen idee of dat iets hielp, maar volgens mij doen moeders wereldwijd dit foefje, dus het zal wel goed zijn.

4: KEIhard vallen

Dagelijks gaat mijn dochtertje tegen de vlakte, eerlijk is eerlijk. Vooralsnog zijn er onder mijn toezicht nog geen kapotte knieën gevallen, maar hoogmoed komt voor de (in dit geval letterlijke) val. Het is een kwestie van tijd dat dit gebeurt. Frozen-pleisters en jodium hebben we al in huis, want een slimme (moeder)meid is op een valpartij voorbereid, toch?

via GIPHY

5: Lego in de neus

Met mijn hand op het hart kan ik zweren dat dit nog niet in ons Huize Weltevree gebeurd is. Maar bij veel vriendinnen wel, dus ik noem het toch maar even. En ik voel het ook aan mijn wateren, hoor. Er gaat gewoon een dag komen dat die apekop van mij iets in haar neus duwt wat we er vervolgens met geen mogelijkheid meer uit krijgen. Of het nou een knikker, een muntstuk of een stukje lego is: dat wordt een drama dat zijn apotheose op de huisartsenpost gaat beleven. Mark my words.

Taart en cadeaus als haar ‘tante voor het eerst op bezoek komt’: de eerste menstruatie van je dochter, tijd voor een feestje?

Reageer op artikel:
Fijn, zo’n kopstoot van je peuter! 5 onvermijdelijke eerste keren
Sluiten