Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 7 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Filemon: ‘Ik zou nog wel tien bevallingen willen meemaken’

Afgelopen maand zagen we in de nieuwe serie Bevallen met… vier bekende Nederlanders meelopen op de afdelingen verloskunde en neonatalogie van verschillende ziekenhuizen in Nederland. Famme sprak met Filemon Wesselink over zijn deelname.

Tegelijkertijd met de lancering van Famme Baby startte TLC met hun eigen serie Bevallen met… Logisch dus dat wij met elkaar in gesprek raakten en de samenwerking op zochten rond het programma. Vier weken lang zagen we achtereenvolgens Victoria Koblenko, Dirk Zeelenberg, Do en als laatste Filemon Wesselink. We belden Filemon op om te vragen hoe hij het ervaren heeft om met zijn neus bovenop een bevalling te staan.

Vond je het niet gek om bij de bevalling aanwezig te zijn van iemand anders dan je eigen vriendin?

‘Nee, ik vond het vooral superinteressant. Ik was wel wat nerveus, omdat ik nog nooit een keizersnede heb meegemaakt. De drie bevallingen van mijn eigen kinderen waren allemaal natuurlijke. Nu stond ik ineens met mijn neus bovenop een keizersnede. Ik kon er uiteindelijk ontzettend goed tegen en bleef opvallend koel. Ik werd er zelfs emotioneel van toen de gynaecoloog het kindje eruit haalde.’

Hoeveel bevallingen heb je meegemaakt?

‘Jammer genoeg heb ik er slechts eentje kunnen bijwonen, maar zo gaat dat. Je weet nooit hoe het loopt in een ziekenhuis. Dat gaf me overigens wel de tijd om goed te zien hoe de afdeling functioneert en te praten met de gynaecoloog en verloskundige. Wat ik wel heftig vond om te zien tijdens de keizersnede is hoe ze een forse snee zetten en dan met flink wat geweld de buik openmaken om het kindje eruit te halen. Ik had het liefst wel tien bevallingen willen meemaken, het is zo’n bijzonder moment.’

Kun je dat moment beschrijven?

‘Ik stond daar en dacht ‘nu maak ik iets echt wezenlijks mee’. Je kunt je niks fundamentelers voorstellen dan het begin van een leven. Als je een kindje geboren ziet worden relativeert dat op dat moment echt je eigen leven. Eigen sores? Dat vergeet je direct. Er staan daar een hoop mensen hun stinkende best te doen om mensen in leven te houden en de geboorte van een klein mensje blijft uniek. Ik zou zo weer meedoen.’

Helaas is de serie Bevallen met… afgelopen. Wil je alle afleveringen terugkijken? Ga dan naar TLC en zie hoe Filemon, Do, Dirk en Viktoria ons van dichtbij laten zien hoe vrouwen bevallen en gezinnetjes ontstaan of zicht uitbreiden met een broertje of zusje. En zie ook hoe te vroeggeboren kindjes uitgroeien tot gezonde baby’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Filemon: ‘Ik zou nog wel tien bevallingen willen meemaken’
Sluiten