Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Ben jij mediawijs? Dit is waar je op moet letten als je je peuter naar filmpjes laat kijken

Ontkennen heeft geen zin meer: onze kids groeien op met alle media voorhanden. Hoewel sommige ouders zullen proberen dit enigszins te beperken, is er eigenlijk geen ontkomen meer aan. Het media aanbod voor alle leeftijd is inmiddels dan ook enorm. Weet jij waar je op met letten bij filmpjes voor peuters?

Filmpjes voor peuters: waar moet je op letten?

Als ouder mediawijs zijn is enorm belangrijk. Ben jij je ervan bewust wat jouw kinderen doen online en naar wat voor filmpjes ze kijken? Met een peuter (en een iPad) in huis zijn dit in ieder geval de belangrijkste punten om op te letten.

1. Filmpjes bevatten positieve emoties in plaats van negatieve

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar de inhoud van filmpjes voor peuters. Blijf als ouder ook regelmatig checken of je kinderen nog naar de juiste video’s voor hun leeftijd kijken. YouTube staat ongetwijfeld ingelogd op jouw account (18+) waardoor er ook andere video’s – voor oudere kinderen – tussendoor kunnen glippen als ze blijven doorklikken (en geloof ons, zelfs peuters weten al hoe ze moeten doorklikken).

Geschikte video’s voor peuters bevatten voornamelijk positieve emoties en zijn vrolijk (vaak versterkt door muziek en vrolijke stemmetjes). Op Mediaukkies.nl vind je een overzicht van welke video’s geschikt zijn voor welke leeftijd. Ook kun je als ouder van te voren zelf op onderzoek uitgaan op YouTube om geschikte video’s te vinden en deze voor te selecteren in een afspeellijst voor je kleintje.

2. Het tempo is niet te hoog en de video’s duren niet te lang

Voor peuters is het belangrijk dat ze de video kunnen volgen wat betreft tempo en aandacht. Zeker als je er een educatieve draai aan wil geven. Kleintjes raken snel overprikkeld, al helemaal als het tempo in een video veel te hoog ligt en de beelden zich veel te snel afwisselen. Een goed voorbeeld van filmpjes voor peuters zijn de video’s van Nijntje.

3. Herkenbare onderwerpen in filmpjes en herhaling

Wil je de aandacht vasthouden van een peuter, dan is het belangrijk dat je filmpjes laat zien waarin zich herkenbare situaties voordoen. Dat kan variëren van het slapengaan tot het water geven aan plantjes en bloemen.

Dezelfde video vaker verhalen is ook zeker geen slecht idee, je peuter heeft hier vaak zelfs behoefte aan (net als bij zijn of haar favoriete voorleesboekjes).

Was jij je al bewust van deze drie punten? Eigenlijk geldt voor media hetzelfde als voor alle andere dingen: geniet, maar wel met mate. Peuters raken snel overprikkeld (van lang naar een scherm staren) dus lekker naar buiten gaan blijft de fijnste activiteit.

LEES OOK: Speelse manieren om jouw peuter te helpen met het leren van de letters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme