Redactie
Redactie Gezondheid 5 september 2017

Nóg een reden om fitgirls op Instagram links te laten liggen

Natuurlijk is het prima dat er heel veel knappe meiden en vrouwen zijn die op Instagram hun mooie, fitte foto’s posten onder nietsverhullende #fitspo #fitgirlcode #eatclean hashtags. Maar er kleven wel degelijk gevaren aan voor mensen die te veel naar dit soort foto’s kijken, wijst nieuw onderzoek uit.

Het onderzoek bestudeerde 350 Australische meisjes en vrouwen tussen 18 en 25 jaar. Vooral werd gekeken naar de relatie tussen hun Instagram-gedrag en de perceptie van hun eigen lichaam. Het resultaat: meisjes die een half uur per dag op Instagram rondkijken, ontwikkelen een lager zelfbeeld dan leeftijdgenoten die niet of minder op Instagram kijken naar foto’s van andere dames. Meisjes die vaak op Instagram rondkijken naar dit soort foto’s, lopen een grotere kans een obsessie voor hun uiterlijk en gewicht te ontwikkelen. Treurig genoeg zijn het vooral foto’s van modellen en bekendheden die dit effect teweegbrengen.

Het is logisch dat het onderzoek zich richt op meiden in de leeftijdsgroep zoals die gesteld is (18-25): zij zijn doorgaans meer beïnvloedbaar dan vrouwen van pak ‘m beet 30+. Juist daarom is het zo belangrijk om meisjes al van jongs af aan bij te brengen dat elk lichaam anders is en dat Instagram sowieso géén representatieve weergave van de werkelijkheid is. Bovenal is het vooral cruciaal ze te vertellen dat hun eigen lichaam perfect is zoals het is. Fuck fitspiration.

#LoveYourBody

Het onderzoek is gekoppeld aan The Butterfly Foundation, de meest bekende Australische organisatie die zich inzet voor meer bekendheid over eetstoornissen en preventie ervan. Deze week lanceerden ze een campagne waar ze mannen en vrouwen oproepen zich uit te spreken tegen media-uitingen waarin lichamelijke obsessies verheerlijkt worden.

Vooral #fitgirls en aanverwanten moeten het ontgelden. De constante tentoonspreiding van hoe belangrijk het is om er goed uit te zien kan vernietigend zijn voor het zelfvertrouwen en de mentale gezondheid van (jonge) meiden. Volgens de Butterfly Foundation is het vooral ‘vertrouwen in het eigen lichaam’ dat gepromoot zou moeten worden. Daarom worden Instagramgebruikers (ook fitgirls) opgeroepen deze week vooral #LoveYourBodyWeek aan hun hashtags toe te voegen.

Lees ook: Mensen die fitnessfoto’s posten op social media hebben psychologische problemen

The Daily Mail

Reageer op artikel:
Nóg een reden om fitgirls op Instagram links te laten liggen
Sluiten