Manon Sikkel
Manon Sikkel Kids 22 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Elke dag plezier met je kind maken is dé manier voor een gezonde opvoeding

Elke dag plezier met je kind maken. Meer is er volgens de Amerikaanse psychiater Stanley Greenspan niet nodig voor een gezonde opvoeding. En daar ontwikkelde hij een speciale methode voor: floorplay (tijd op de grond). Oorspronkelijk voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, maar eigenlijk werkt het voor alle kinderen heel goed.

Bijna driekwart van de kinderen bij wie dit is toegepast, waren in meerdere of mindere mate vooruit gegaan in hun ontwikkeling. Die vooruitgang was te zien aan hun sociale gedrag, communicatie en verbeelding.

Floorplay

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Kinderen trekken met jou op en brengen vooral in de eerste levensjaren veel tijd met de ouders door. Juist die eerste maanden en jaren is de interactie tussen kind en ouder heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Met Floorplay kom je dichter bij de leefwereld van je kind, wat de relatie tussen jullie versterkt. Kinderen groeien van die momenten en als ouder geniet je bewuster van het samenzijn met je kind. Bovendien leert je kind het meest door wat jij doet, hoe je mimiek is, hoe je stem klinkt en hoe je je gedraagt.

Volle aandacht

Het idee is dat ouders zich met volle aandacht richten op interactie met hun kinderen. Liefst twee uur per dag, verdeeld over periodes van een kwartier. Een mooi moment is als het kind al aan het spelen is. Je gaat er bij zitten en lokt interactie uit. Laat je daarbij volgen in wat je kind wil.

In de wereld van je kind

Je kunt, als je je kind lekker alleen wilt laten spelen, ook een moment kiezen bij het naar bed brengen, boodschappen doen of op weg naar school. Je begint het spel niet zelf, maar je volgt je kind in het spel dat het al speelt. Door je kind te volgen, en hem of haar na te doen, kom je in zijn of haar wereld. Hoe beter je je aansluit bij zijn interesses, hoe meer hij het gevoel krijgt dat je hem begrijpt.

Weg met die krant

Hoe sterk het effect van floortime – of floorplay – is, merk ik wanneer mijn kinderen van 7 en 10 samen een spelletje op de grond spelen. Tien minuten spelen ze lachend vier op een rij, tot ze ruzie krijgen omdat ze elkaar van valsspelen beschuldigen. Ik zit er naast op de bank en probeer de krant te lezen. Met floortime in gedachten, leg ik mijn krant weg en ga naast ze op de grond zitten. Ik vraag belangstellend aan ze wat ze aan het doen zijn en volg hun spel aandachtig.

En als bij toverslag is hun gekibbel voorbij. Wanneer ze me even later uitdagen om tegen hen samen een potje te spelen, verbetert de stemming nog meer. Floortime werkt bij alle kinderen, ook bij kinderen die probleemgedrag vertonen. De kinder- en jeugdpsycholoog en speltherapeut Judith Hoevenaars geeft verschillende cursussen FloorPlay en begeleidt ouders ook aan huis. Op haar website geeft ze de volgende adviezen:

1. Doe wat je kind leuk vindt om te doen

Als je kind plezier heeft om met jou in interactie te zijn, om samen te spelen en samen lol te hebben, werkt dat op verschillende ontwikkelingsgebieden door. Als kinderen plezier hebben, zijn ze gemotiveerd om stappen te zetten in de ontwikkeling. Daarnaast zorgt het voor een positieve ouder-kind relatie. Als je kind plezier heeft, verschijnt er ook een glimlach op jouw gezicht. Je kind staat open voor contact en heeft zin om met jou verdere stappen te maken in de interactie, spel of het samen zijn.

2. Neem de tijd ervoor, plan het in je dag

De technieken van floorplay kun je de hele dag inzetten. Denk hierbij aan 2 uur per dag, maar door de dag heen. Ongeveer 15 tot 20 minuten per keer. Dit kan tijdens een spelmoment zijn, maar ook tijdens het naar bed brengen, boodschappen doen, in bad gaan of tijdens een wandeling. In het begin zal dit nog niet vanzelf gaan. Je zult moeten nadenken welk moment het beste is.

3. Floorplay tijdens een spelmoment

Plan floorplay door de dag heen. Kies in ieder geval een moment op de dag waarbij je doelgericht met je kind gaat spelen. Dat betekent, dat als je kind rustig aan het spelen is, je erbij gaat zitten. Je probeert je kind te volgen in wat hij aan het doen is en probeert interactie uit te lokken. Het spel is dan een middel. Spel motiveert een kind om plezier te maken. Als je hierbij aansluit, volg je in ieder geval al de interesses van je kind. Je kind zal het op den duur erg prettig vinden dat je erbij bent en dat je met zijn spel mee doet.

4. Floorplay tijdens dagelijkse taken

Naast de speelmomenten, kun je floorplay ook in allerlei dagelijkse situaties toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je je kind in bad doet. Je hebt misschien gemerkt dat-ie ook in bad aan het spelen is, dan kun je floorplay ook toepassen. Dit is dan een speelmoment. Maar, nog voordat het kind in bad gaat kun je je kind uitdagen om interactief te zijn en samen problemen op te lossen. Zet je kind bijvoorbeeld met kleren aan in een leeg bad. Laat dan zien dat je het niet begrijpt met expressie en eventueel met woorden. Vraag aan je kind wat er allemaal moet gebeuren voordat je in bad gaat. Zelfs als je met je kind naar boven loopt, op de trap, kun je floorplay doen. Loop eens op een andere manier de trap op, tel de treden, maak grapjes, neem je kind mee op de rug, doe alsof je een bus bent die een kindje komt ophalen. Gebruik deze technieken ook als je kind niet mee naar boven wil of niet wil luisteren. Juist met een andere wending, kun je je kind motiveren wel mee te gaan.

Manon Sikkel is psycholoog, journalist, kinderboekenschrijver en heeft zelf vier kinderen.

Nog meer plezier: 40 kleine dingen waar je je kind heel gelukkig mee maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Elke dag plezier met je kind maken is dé manier voor een gezonde opvoeding
Sluiten