Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Beauty 19 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Een expert legt uit hoe slecht het föhnen en stylen van je haar nu écht is

Misschien heb je een hekel aan je jaloersmakende krullen en maak je je lokken het liefst iedere dag glad. Misschien ben jij juist helemaal niet blij met je prachtige gladde haren en zet jij ze het liefst dagelijks in de krul. Maar het kan ook zo zijn dat je tevreden bent met je haardos én het alleen eventjes droog föhnt.

Tja, wie mooi wil zijn moet pijn lijden. En nee, dan doelen we niet op die lamme arm die je hebt na het stylen van je lokken. Het zijn je haren die veel te voortduren krijgen. Dat het fohnen en stylen van je haar niet bepaald gezond is, is inmiddels algemeen bekend. Maar hoe zit ‘t nu echt? Shanna Vrolijk – kapster en visagiste – legt het uit.

Beschadiging

De buitenste laag van je lokken bestaat uit haarschubben welke weer bestaan uit laagjes eiwitten. Om precies te zijn heten deze epicuticle, exocuticle en endocuticle. Deze laagjes worden aan elkaar gehouden door een natuurlijke haarlijm, genaamd 18-MEA. Hitte zorgt ervoor dat deze lijm afbreekt, waardoor de laagjes op den duur van elkaar afkomen. Dit maakt je haren doffer, ruwer én vatbaarder om nog meer te beschadigen. De hitte die van een föhn of krul/stijltang afkomt zorgt er daarnaast ook voor dat het water in je haren verdampt. Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt.

Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen. Als dit proces versnelt wordt – door middel van föhnen – komt er een grote druk op je haarschubben te staan. Dit kan ervoor zorgen dat ze beschadigen en op den duur afbreken. Ook dit veroorzaakt ruwe, doffe lokken die snel splijten en afbreken.

Anno 2019

Gelukkig zijn – bijna – alle styling tools tegenwoordig voorzien van een keramieklaag die het haar beschermt. Veel tools hebben ook een functie waarbij je de temperatuur zelf kunt instellen. “Dunner haar heeft een lagere temperatuur nodig om het haar glad te krijgen dan dikker haar. Let er hierbij wel op dat een temperatuur boven de 200 graden het haar verbrandt. Houd de tool dus niet te lang op één plek, maar maak iets vlottere, vloeiende bewegingen!.” Aldus Shanna.

Om je haar zo gezond mogelijk te houden kun je al die tools toch het beste in de kast laten liggen. Dit verschilt volgens Shanna ook wel per haartype. Vrouwen met krullend haar zouden hun lokken zo veel mogelijk met rust moeten laten. Het stylen zorgt ervoor dat de elasticiteit van de krul minder raakt, waardoor de krullen op een gegeven moment zullen vervagen. Heb je een kort kapsel? Dan is de kans groot dat je vaker naar de kapper gaat om je model bij te werken. Omdat je droge en beschadigde punten vaker relatief vaker worden geknipt kan je haar meer aan dan gewoonlijk.

Hittebeschermers

Het beste advies is om je haar eens in de zoveel tijd – bijvoorbeeld 1 x per maand – te stylen voor een speciale gelegenheid, zoals een feestje. Als je dit al doet is het belangrijk om je tool qua temperatuur zo laag mogelijk te zetten én gebruik te maken van een hittebeschermer. Een goede heat protecter beschermt je lokken tegen de uitdrogende effecten van hitte. Één van de beste bestanddelen om je haar – en huid – te hydraten is glycerine, omdat dit stofje waterverdamping tegengaat. Hittebeschermers die moleculaire ketens – zoals cetrimonium chloride of cetrimonium bromide – bevatten versterken het haar van binnenuit. Hierdoor raken je lokken minder snel beschadigt.

Let bij het aanschaffen van een product ook op uitdrogende ingrediënten zoals, alcohol. Als een serum rijk is aan olie zit het vaak goed, omdat de meeste oliesoorten een hoog rookpunt hebben. Een haarserum is echter alleen geschikt voor verzorging en niet voor bescherming! Investeer dus altijd in een hittebeschermer met de juiste essentials.

De beste middelen

“Duur is niet perse beter, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat kappersmerken beter werken dan andere producten. Dit moet ook wel, omdat wij ons werk goed moeten doen. Als onze producten het haar niet goed verzorgen en/of beschermen krijgen we te maken met ontevreden klanten.” Natuurlijk zit er een prijskaartje aan deze merken verbonden. Maar eigenlijk besteed je niet veel meer geld aan een kappersproduct dan bijvoorbeeld een serum in de drogist. Hoe dan? Drogisten kopen merken in die alle essentiële bestanddelen vaak mengen met water om het potje te vullen. Daarom heb je vaak meer product nodig dan bij kappersmerken.

Sommige kapsalons – zoals die waar Shanna werkt – bieden ook garantie. Als een product niet doet voor je haar wat het hoort te doen zijn sommige kapsters bereid om het product terug te nemen. Ieder haar is uiteindelijk anders, daarom ligt het juiste product niet altijd voor de hand. Soms is het eventjes zoeken wat voor jouw haar werkt. In drogisterijen is er vaak niemand aanwezig die jou  persoonlijk en/of professioneel advies kan bieden. Daardoor eindigen veel vrouwen vaak met een badkamerkastje vol potjes en flesjes die niets voor je haar doen. “Laat je altijd adviseren door een ervaren kapster, zodat je jouw lokken gezond en stralend houdt. Ook wanneer je het wil stylen of föhnen! “

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme