Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 10 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Fotografe maakt krachtige fotoserie van moeders met een zware depressie

De Amerikaanse fotografe Natalie McCain maakte een fotoserie met de naam The True Faces of Depression. Ze fotografeerde moeders met een postnatale depressie (PND), ernstige stress of angsten. En dat levert krachtige, aangrijpende foto’s op.

Met de serie wil Natalie het taboe dat op mentale ziekten ligt doorbreken. Ze wil laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor je lichaam, hoe je er ook uitziet. ‘Depressie ziet er niet altijd triest uit. Het kan de neppe glimlach op het gezicht van die ene kersverse moeder zijn, maar ook je beste vriendin die jullie afspraak maar blijft afzeggen’, schrijft Natalie op haar website. ‘Depressie verstopt zich vaak achter iemand, waardoor het lijkt of alles goed gaat terwijl dat absoluut niet het geval is.’

Bekijk een deel van de fotoserie hieronder:

‘Depressiviteit zit in de familie. Toen ik zwanger raakte, wist ik wat er misschien op mij stond te wachten na de bevalling. Toen onze eerste dochter werd geboren, beleefde ik alles in een donkere roes. Ik dacht dat ik niet goed genoeg was voor haar. Wat ik graag tegen andere moeders met PTSS zou willen zeggen: je kunt het aan. Deze momenten zijn moeilijk, maar weet dat je niet alleen bent. Je doet elke dag je best, we doen dit met elkaar. Zoek de hulp die je nodig hebt, je bent het zó waard!’

‘Ik kon niet genieten van mijn zwangerschap. Toen mijn zoontje geboren werd, probeerde ik de draad weer op te pakken, maar ik kreeg het allemaal niet onder controle. Ik functioneerde niet meer normaal en als ik alleen al aan mijn werk dacht, kreeg ik een ernstige angstaanval. Het gaat nu beter, maar ik ervaar nog steeds veel stress om de kinderen na een drukke dag.’

‘Ondanks dat ik de symptomen van een depressie herkende, deed ik ze bij mezelf af als de babyblues die gewoon wat langer duurden. Ik werd opgenomen, maar het ging daarna niet veel beter. Pas toen ik therapie kreeg kwam ik een beetje tot rust. Dat is dan ook mijn advies aan iedereen die zijn of haar depressie nog wegstopt: vraag hulp, je kunt het niet alleen.’

‘Ik heb een extreem laag zelfvertrouwen en tot mijn zevende haatte ik mezelf. Ik werd gepest door mijn overgewicht en in de derde klas spuugde de jongen waarop ik verliefd was op me. Ik voelde me waardeloos. De enige tijd waarin ik me prettig en zelfverzekerd voelde was tijdens de zwangerschap van mijn tweeling.’

‘Mentale ziektes hebben niet alleen heel veel effect op een individu, maar ook op je kinderen. Dankzij mijn geweldige therapeut weet ik dat ik mezelf kan veranderen en weer van mijn leven kan houden.’

‘Het ergste aan mijn depressie vond ik het erkennen. Mijn eigen moeder was ook depressief en ik weet nog dat ik dat als achtjarige al door had. De gedachte dat mijn eigen kinderen mij zo zouden zien, maakte me heel verdrietig. Zonder mijn medicijnen was ik nergens.’

‘Depressie is een ziekte, net als kanker. Veel mensen realiseren zich dat niet. Als je ze vertelt dat je kanker hebt dan zeggen mensen niet dat het in je hoofd zit. Er ligt nog steeds een groot taboe op mentale ziekten, vooral omdat mensen het niet snappen.’

‘Ik kamp mijn hele leven al met depressies. In ieder geval sinds ik het mij kan herinneren. Ik had verwacht me tijdens mijn zwangerschap heel down te voelen, maar dat was niet zo. Dat kwam pas na de bevalling. Ik lag alleen maar op bed of ik belde met mijn moeder. De enige momenten dat ik met mijn kind was, was tijdens het verschonen en voeden. Ik had geen energie meer over. Het gaat beter, maar er zijn nog steeds dagen dat ik spontaan in huilen uitbarst op mijn werk.’

Meepraten over dit onderwerp kan op onze Facebook-pagina. Wil je anoniem je verhaal aan Famme kwijt, dat kan hier >

In deze indrukwekkende fotoserie laten moeders hun ‘eerlijke lichaam’ zien >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Fotografe maakt krachtige fotoserie van moeders met een zware depressie
Sluiten