Eva Dusch
Eva Dusch Body 7 feb 2016

Fotograferen én helpen een baby op de wereld zetten? OK-assistent Talitha doet het

Ze ziet de Gentle Sectio als haar paradepaardje. Maar nog veel liever kruipt Operatie Assistent Talitha Hoppe in haar rol als fotografe. Met haar camera staat ze front row in de OK om alle emoties op te zuigen in haar lens. En die maken woorden geheel overbodig.

Het is moeilijk niet geraakt te worden door het fotografische werk van de Nederlandse Talitha. Het is alsof je zelf in de OK staat en met je neus bovenop de geboorte staat. Je kunt de baby bijna horen huilen. ‘Soms heb ik een moment van ‘nu moet ik even een stapje terug doen en ze samen laten genieten’ het is al zo weinig privé op een OK. Maar dat vind ik dan wel lastig, het werk is te leuk!’

Emoties

‘Ik vind foto’s mooi als je er een verhaal bij kunt verzinnen of een emotie kan voelen. Dan zijn het geslaagde foto’s wat mij betreft. Uiteraard ga ik voor dè momenten, dus die laatste minuten voor de geboorte. En het moment dat een kind eruit komt en dan het eerste contact met de ouders.’

Gentle Sectio

‘Het is zoveel mooier geworden nu wij zelf ook de ouders kunnen zien tijdens de geboorte. Dat maakt het veel specialer. Kinderen zijn bijna allemaal veel rustiger als ze eruit komen en blijven ook rustiger als ze bij hun beide ouders blijven. Iets wat heel normaal is, maar tot een paar jaar geleden ondenkbaar was. Nu kunnen kinderen vaak zelfs borstvoeding (en dat is dus héél belangrijk) krijgen op de OK. Alleen al dat huid-op-huid contact, dat is zó belangrijk.’

iPhone

‘Mensen nemen tegenwoordig vaak alleen nog maar een iPhone mee, gelukkig kan ik daar ook goed mee uit de voeten, maar het haalt het niet bij mijn Nikon. Mijn camera kan zoveel meer. Vaak is het een simpel pocket cameraatje en mis je dus ‘het moment’ omdat er een afdrukvertraging is en de camera tijd nodig heeft voor je een nieuwe foto kunt maken. Ik heb speciale lichtsterke lenzen die nog iets kunnen in de donkere OK’s (die zijn speciaal donker gemaakt om meer sfeer te creëeren en de overgang voor de pasgeborenen niet zo heftig te laten zijn).’

Camera in de OK

‘Het komt af en toe voor dat ik mijn camera al mee heb omdat ik later die dag een opdracht heb. Dan bied ik het aan en de meeste ouders vinden het uiteraard prima. Ik zie dat als een win-win situatie, want zowel ik als de ouders zijn blij met de beelden. Het liefst zou ik alleen maar fotograferen, zonder dat ik tegelijkertijd als als Operatie Assistent bezig ben. Maar ik zou nooit mijn werk in de OK er voor opgeven. Deze combinatie is het meest ideale.’

Toeschouwer

‘De geboorte is een heel bijzonder moment om mee te maken als toeschouwer. Er is eerst niks, dan een dikke buik en dan opeens is daar een kind en dus meteen ook een gezin! Mensen veranderen gewoon meteen. Zo mooi om te zien.’

Meer zien? Je kunt Talitha ook volgen op Instagram of Flickr.

We gaan nog een stapje terug: deze fotografie laat zien hoe een baby in je buik past>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Fotograferen én helpen een baby op de wereld zetten? OK-assistent Talitha doet het
Sluiten