Fotograferende vader ontdekt door zijn lens waar het om draait in het leven

Kids

Eelco Roos wordt dé Instagram-fotograaf van Nederland genoemd. Check zijn pagina en je snapt genoeg. Maar nu gebruikt hij zijn scherpe oog voor één duidelijk missie: het stoppen van kinderarbeid. Want als vader weet hij als geen ander hoe belangrijk onderwijs is voor een kind.

Het feit dat zijn Insta-following inmiddels reikt tot 467.000 is niet vreemd. Eelco maakt adembenemend mooie foto’s van over de hele wereld en weet daarmee niet alleen je reislust aan te wakkeren, maar je voelt ook spontaan je endorfine-level stijgen. Maar voor zijn nieuwe project, in samenwerking met Stop Kinderarbeid, krimpt je maag wel even ineen. Want het raakt niet alleen je geweten, maar ook je gevoel als ouder.

Stop Kinderarbeid heeft hem gevraagd mee te gaan naar een goudmijn in Oeganda. En daarmee hebben ze niet alleen een briljant fotograaf binnen gehaald, maar ook iemand die fotografeert en voelt vanuit ouderlijk oogpunt. Het leverde een serie beelden op waarin de erbarmelijke realiteit toch op prachtige wijze wordt blootgelegd. Onlangs was Eelco hier op het kantoor om te vertellen over zijn reis en ervaringen.

#beachvibes

A photo posted by eelco roos (@croyable) on

Universele jackpot

Door zijn verhaal en beelden besef je meteen: wat zijn wij bevoorrecht om in Nederland te wonen. We hebben het beste lot uit de loterij. Wat een geluk dat wij onze kinderen naar school kunnen sturen en dat ze alle kansen en mogelijkheden krijgen om zich volop te ontwikkelen en hun dromen en doelen na te jagen. Maar ook, wat weten wij bar weinig van kinderarbeid en de grote schaal waarop dit gebeurt in de wereld. Een gigantische ver-van-je-bed-show, maar tegelijkertijd zo dichtbij: wist je dat er goud zit verwerkt in je computer, tablet, TV en mobiele telefoon? Je hebt dus letterlijk elke dag goud in handen. En grote kans dat dit goud is waar kinderarbeid aan kleeft.

Overleven

Het zijn vaak de oudste kinderen van het gezin die door hun ouders naar de mijnen zijn gestuurd om geld te verdienen voor het gezin, weet Eelco ons te vertellen. Of in sommige gevallen gaat het om weeskinderen die geen andere uitweg hebben om simpelweg te kunnen overleven. Al snel behoren ze tot een community van kinderen, die overdag in de mijnen werken en ‘s avonds samenkomen voor een potje voetbal. En zo is hun leven, dag in dag uit.

Wereldwijd werken er meer dan een miljoen kinderen in goudmijnen.​ ​En alleen al in Oeganda staat de teller op zo’n 10.000 tot 15.000 kinderen. Onderwijs? Voor velen is het nog nooit aan de orde geweest, en dat zal ook niet snel gebeuren. Tenzij er wordt ingegrepen en dat begint met bewustzijn creëren onder ons allemaal. Eelco betrad met zijn camera een van de goudmijnen in Oeganda en legde stuk voor stuk het persoonlijke verhaal vast van de kinderen. Zoals van de 14-jarige Boaz Kiseka. Sinds één maand werkt hij in de goudmijn. Hij is de oudste van het gezin met drie broers en drie zussen. Hij ging vroeger naar school, maar moet nu werken voor het gezinsinkomen. In zijn vrije tijd gaat hij het liefst voetballen, een van de manieren om zich weer even kind te voelen en problemen te vergeten.

I want to end my series of the Ugandan Goldmines with a bit of happiness. Before we got to the Goldmines, we picked up some soccer balls as a gift. On the last day of my stay I went looking for the soccer field the kids play on, just when I got there I found this little scene. Incredible to see that these kids find ways to leave their troubles behind and just be kids for a few hours. One last call to action; please have a look at the link in my bio, Electronics companies can use a push to be open about where they buy their gold, this petition could be of great help, so please take some time to sign the petition so we can try to make a change! We could all be using a bit of gold that was processed by these kids, it might even be in the mobile phone you are reading this on. #stopchildlabour

A photo posted by eelco roos (@croyable) on

Kijk verder

Hoe schrijnend de beelden ook zijn, gek genoeg had het volgens Eelco ook iets moois. Met zijn blik op deze Afrikaanse kinderen van de toekomst, leerde hij namelijk niet alleen veel over zichzelf en zijn kinderen, maar ook over hoe de wereld ècht in elkaar zit. En vooral hoe belangrijk het is om verder te kijken dan je neus langs is, je eigen belangen opzij te zetten en bewust te worden van dit soort wanpraktijken. Hij hoopt met deze fotoserie meer bewustzijn te creëren rondom kinderarbeid en de hoeveelheid kinderen die hierdoor geen onderwijs kunnen krijgen.

Ook jij kunt je inzetten om kinderarbeid een halt toe te roepen. Dat doe je door deze petitie te tekenen. Voor meer informatie over Stop Kinderarbeid kijk je hier of lees over de campagne ‘Goud in handen‘.

Wat doen deze foto’s met jou? Praat erover mee op Facebook.