Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 2 nov 2017

Onderzoek bewijst: van foto’s afdrukken word je gelukkiger

Oh de ironie: we leggen dankzij onze smartphones tegenwoordig ieder moment vast, maar drukken tegelijkertijd minder foto’s af dan ooit. Tenminste; ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan me de laatste keer dat ik een mapje foto’s heb opgehaald bij de HEMA niet herinneren. 

Triljoen selfies

Goed gelukt ontbijt? Op de foto. Nieuwe jas? Hoppetee, op de kiek ermee. Fraaie latte-art? Ja hoor, ik hang er al boven met m’n iPhone. Ik maak van de lulligste dingen foto’s en dan heb ik die triljoen selfies (gênant, maar waar) nog niet eens meegerekend. Een heel knap kiekje eindigt misschien op Instagram, maar ik gok dat pak ’em beet 95% van mijn foto’s ergens in de krochten van m’n telefoon eindigt om nooit meer naar om te kijken. In veel gevallen is dat terecht (want: lellek), maar er zitten ook af en toe best wat pareltjes tussen die het afdrukken waard zijn.

LEES OOK: Wat het met Famme’s Muriel deed toen zij eindelijk haar eerste fotoboek maakte.

Krachtige emoties

Canon liet er een onderzoekje op los en ontdekte dat 64% van de Nederlanders gelukkig wordt van het kijken naar een foto. En dan dus niet op je schermpje, maar een tastbare foto. Sterker nog: 80% van de ondervraagden zegt dat het kijken naar die foto’s ‘krachtige emoties’ losmaakt. Sommige mensen worden er zelfs zo’n weekdier van dat ze een traantje wegpinken (8% van de vrouwen tegen 4% van de mannen).

Fotoalbum

We kunnen er spottend over doen, maar Canon heeft hier natuurlijk wel een punt. Als ik bij m’n ouders ben, vind ik ook niks leuker dan oude fotoalbums doorbladeren om te zien wat voor ontzettende rockster m’n vader vroeger was en te concluderen dat de jaren tachtig qua make-up en kapsels wel echt een dieptepunt waren (sorry, mam). Daar kan geen enkele #throwbackthursday op Instagram tegenop. Maar omdat wel ál die herinneringen die we nu zo manisch vastleggen nooit meer omzetten in iets tastbaars, zijn er straks hele generaties die nooit meer een fotoalbum in handen hebben. Wat moeten al die arme zielen dan in vredesnaam doen als ze bij hun schoonouders op de bank zitten? Ik maak me oprecht een beetje zorgen.

Herfstdipje

Mooi voornemen dus nu de dagen donkerder en korter worden en veel mensen langzaam in een herfstdipje zakken: foto’s van dierbare momenten maken en die zo snel mogelijk uitprinten. Kun je die op een verloren zondagmiddag lekker inplakken – daar word je vast ook nog eens ontzettend mindful van. Doe je mee?

Heb je ook zo’n vent die NOOIT foto’s van je maakt? Duw hem dan vooral even dit stuk onder de neus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: van foto’s afdrukken word je gelukkiger
Sluiten