Janne Vogel
Janne Vogel Kids maart 28, 2018

Prachtig: fotograaf maakt foto’s van moeders in de sleur van het dagelijks leven

We doen als moeder wat we moeten doen, maar zien door de sleur van het dagelijks leven er de mooie dingen vaak niet meer zo van in. We smeren honderdduizend broodjes, lezen heel wat boekjes voor en staan iedere dag weer – hoe naar ze ‘t ook vinden – klitten uit haren te kammen.

Maar waar wij een doodgewone dag zien, ziet fotograaf Stephanie Woodwards iets bijzonders. De moeder maakt foto’s van de imperfectie van het dagelijks leven. En daar worden we even stil van.

Het perfecte plaatje

Stephanie is 29 jaar en zelf moeder van twee dochters van 3 en 6. Ze is officieel juffrouw op een basisschool, maar begon zich in haar vrije tijd in fotografie te verdiepen na de geboorte van haar eerste dochtertje. Ze kwam er al snel achter dat de wereld van fotografie vooral draaide om perfect gestijlde plaatjes, terwijl haar eigen leven compleet anders was. Het verschil dat ze zag tussen de foto’s van andere fotografen en haar eigen rommelige, imperfecte leven, maakte dat ze stopte met zoeken naar ‘het perfecte plaatje’. Ze vond uit dat de echt mooie foto’s al die tijd al dichterbij waren dan ze dacht.

‘Ik begon de magie die al jaren verstopt lag in mijn rommelige en chaotische leven als moeder van twee meiden vast te leggen, gewoon zoals het was’, vertelt Stephanie. ‘Door de schoonheid van de o-zo-gewone dagelijkse momenten vastleggen, ben ik mijn leven anders gaan zien en ben ik er meer van gaan houden.’ Toen ze meer foto’s deelde, merkte ze dat niet alleen haar eigen kijk op het leven veranderde, maar dat haar foto’s ook in anderen iets losmaakte. ‘Jezelf van een afstandje zien in je eigen leven heeft iets magisch. Je realiseert je zo hoe belangrijk je bent. Hoe zeer je er toe doet.’

Alledaagse momenten

De jonge moeder richt zich met haar foto’s op de routine momenten waar je snel overheen kijkt. Ze focust zich vooral op de alledaagse moeder-momenten: een moeder die haar kind in een autostoeltje vastzet, de haren van haar zoontje kamt of een boekje voorleest – de dingen waar we in ons dagelijks leven als moeder iedere dag mee bezig zijn, tot ze opeens groot zijn. Het zijn juist die kleine dingen die ons tot moeder maken, maar we realiseren vaak pas hoe waardevol ze zijn tot ze langzaam wegebben.

Wanneer Stephanie de foto’s die ze maakt laat zien aan de families, valt het haar op dat de moeders vaak verrast zijn. Verrast dat zo’n alledaags, simpel moment zo mooi kan zijn. Als moeders doen we vaak of het allemaal wel meevalt, waar we de hele dag mee bezig zijn, maar als we het door de ogen van een ander zien, zien we onszelf opeens ook in een heel nieuw licht. Stephanie: ‘Zoveel van wat we doen wordt niet echt gewaardeerd of niet opgemerkt. Ik hou ervan om moeders te laten zien hoe mooi, geliefd en belangrijk ze zijn.’

Instagram

Stephanie publiceert de foto’s op haar Instagrampagina en website met de tagline: ‘Het leven hoeft niet perfect te zijn om prachtig te zijn’, wat precies uitdrukt wat je in de foto’s terugziet. ‘De alledaagse momenten met de mensen van wie we houden zullen er niet altijd zijn’, sluit ze af. ‘Elke fase van het leven is het waard om te koesteren en vast te leggen.’ Wauw. We hebben een aantal van Stephanie’s mooiste plaatjes verzameld.

Voor haar website klik je hier.

Babble.com

Reageer op artikel:
Prachtig: fotograaf maakt foto’s van moeders in de sleur van het dagelijks leven
Sluiten