Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 22 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom het goed is om naar foto’s van puppy’s en baby’s te kijken met je man

Kun je je ook verliezen in puppyplaatjes op Instagram en poezenfilmpjes op Facebook? Deel die dan eens met je man – want dat schijnt wonderen te doen voor je relatie.

In een onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychological Science blijkt dat stellen die zich iedere drie dagen samen vergapen aan plaatjes van puppy’s, baby’s, pizza’s of ander fijns, na zes weken gelukkiger zijn met hun relatie. Met het onderzoek wilden de wetenschappers achterhalen of het mogelijk is het onderbuikgevoel dat je hebt bij je partner te beïnvloeden. Want precies dát gevoel, wat zo lastig onder woorden te brengen is, schijnt enorm belangrijk te zijn wanneer het gaat over een liefdesrelatie.

Goede indicator

Maar dat onderbuikgevoel is tegelijkertijd ook knap lastig om te meten. Vooral als dat gevoel niet zo positief is. ‘Mensen zijn niet zo geneigd daar aan toe te geven, omdat ze willen geloven dat ze met de juiste partner zijn’, verklaart hoofdonderzoeker James McNulty. ‘Maar uit ons onderzoek blijkt dat als je dat onderbuikgevoel kunt vastleggen, je een goede indicator hebt van een relatie.’

Mooie herinneringen

Wat we leuk of niet leuk vinden, baseren we op herinneringen en de associaties die we daar bij voelen. Datzelfde geldt voor relaties. ‘Als je een relatie hebt waarin je veel mooie herinneringen deelt met je partner, associeer je je partner met die ervaringen en voel je je goed wanneer je je partner ziet.’

Blij plaatjes

Om te testen of je je hersenen voor de gek kunt houden en meer positieve associaties aan je partner kunt hangen, lieten de onderzoekers 144 getrouwde stellen zes weken lang om de drie dagen naar bepaalde afbeeldingen kijken. Tijdens het onderzoek werden foto’s van de partners in combinatie met neutrale plaatjes van bijvoorbeeld een knoop naast ‘blije’ plaatjes van puppy’s, baby’s, lekker eten en positieve woorden gelegd.

Positiever daglicht

De deelnemers moesten hun onderbuikgevoel omschrijven bij de foto’s van hun geliefde. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die hun geliefde associeerden met positieve plaatjes hun partner in een steeds positiever daglicht stelden naarmate het onderzoek vorderde. En ze voelden zich niet alleen positiever over hun partner, maar ook over hun gehele relatie.

Conclusie: je kunt je brein dus aanleren je partner (nog) leuker te vinden. De onderzoekers weten alleen niet hoe lang dit effect aanhoudt. Vooralsnog echter een prima excuus om je wederhelft regelmatig te taggen onder snoezige kiekjes.

Verlang je ook wel eens terug naar die begintijd van je relatie? Ga weer daten met je eigen man.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Good Housekeeping

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom het goed is om naar foto’s van puppy’s en baby’s te kijken met je man
Sluiten